Energihamnen i Göteborg får alkobom

Publicerad

Svensk Åkeritidning var på plats i energihamnen i Göteborgs hamn på måndagen, den 12 augusti, när infrastrukturminister Tomas Eneroth invigde hamnens första utrustning för automatiserad nykterhetskontroll – en så kallad alkobom. 

Från och med nu (den 12 augusti) kommer ett slumpmässigt urval av förare som ska in i energihamnens område tvingas blåsa, det vill göra ett utandningsprov, för att kontrollera om de är alkoholpåverkade eller ej.

Alkobom energihamnen Göteborgs hamn

Drygt 30 procent av alla dödsolyckor på svenska vägar har direkt eller indirekt inblandning av alkohol eller droger. Flera metoder behövs för att komma åt problemet och automatiserade nykterhetskontroller är en av dem.

Tomas Eneroth

- Den här typen av automatiserad nykterhetskontroll är en signal för de som kommer in till svenska vägar, de ser att vi har kontroller och förutsätter att du som förare ska vara nykter när du kommer in på det svenska vägnätet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth. Jag vill se den här typen av kontroller i princip alla våra svenska hamnar framöver.

Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör Maria Krafft framhåller att utökade nykterhetskontroller förhindrar onyktra förare att köra på de svenska vägarna. 


- Utökade nykterhetskontroller bidrar också till Nollvisionen att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken, säger hon.

Göteborgs hamn är en av de första där utrustningen för nykterhetskontroll installerats. Utrusningen har installerats vid port 1 som ligger vid energihamnen, som är Sveriges största allmänna energihamn och hanterar över 20 miljoner ton energiprodukter årligen. Energihamnen är också klassad som ett skyddsobjekt enligt skyddslagen. 


- Hos oss är säkerheten alltid högsta prioritet, säger Dan-Erik Andersson, operativ chef i energihamnen i Göteborgs hamn. Vi har ett tätt trafikflöde in och ut genom våra portar och vi är glada att vara en av de första hamnarna som inför den här utrustningen vid våra bommar.

Rickard Gegö, vd i Sveriges Åkeriföretag, välkomnar initiativet med alkobom i Energihamnen i Göteborgs hamn.
 

- Automatisk nykterhetskontroll gör det enklare att upptäcka förare som är påverkade av alkohol och bidrar till ökad trafiksäkerhet, säger han. Även om den absoluta majoriteten av lastbilsförare är helt alkoholfria när de utför sitt jobb och även om ett växande antal svenska åkerier som utför transporter av drivmedel har installerat alkolås i sina lastbilar, så är varje åtgärd att upptäcka onyktra förare välkommen. I likhet med Tomas Eneroth ser vi gärna att alkobommar installeras i fler eller samtliga hamnar i Sverige.


I september 2017 fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att införa ”automatiserade nykterhetskontroller i vissa hamnar”. Kontrollerna ska detektera onyktra förare och förhindra att de kör på det svenska vägnätet. Införandet och driften av kontrollanläggningarna bygger på ett övergripande samarbete mellan aktuella hamnar, Trafikverket, Polismyndigheten och Tullverket.