Svensk Åkeritidnings Nyhetsarkiv

Har du haft fullt upp på jobbet i veckan? Varit på tjänsteresa? Stressad över att inte ha hunnit med nyhetsflödet på Svensk Åkeritidning? Lugn - här i nyhetsarkivet får du som läsare en god överblick över de nyheter som har publicerats på sajten.

2024-06-19
Ris och ros till nya miljözonen

Vid nyår får Stockholm sin första miljözon klass 3.
– Det är positivt att staden tar ledartröjan för att förbättra luftkvaliteten och minska utsläppen, men det vore bättre med en längre tidsram, säger Jacob Hartman på Sveriges Åkeriföretag.

2024-06-19
Däckprojekt ska göra skogslogistiken säkrare

Varför exploderar lastbilsdäck ibland, och vad kan man göra för att minska risken att det sker? Dessa frågor vill VSV Unite och Skogforsk få svar på genom ett ettårigt projekt som nu hunnit halvvägs.

2024-06-14
Oklarheter i implementeringen av nya färdskrivaren

Under de närmsta två åren ska den nya smarta färdskrivaren version 2 installeras i alla färdskrivarpliktiga fordon i EU. Men tekniken verkar inte vara helt tillförlitlig. Samtidigt verkar EU-kommissionen vilja vänta och se hur resultatet blir, i stället för att skjuta fram implementeringen. En märklig hållning, menar Sveriges Åkeriföretag.

2024-06-14
Arla investerar i 15 nya ellastbilar

Arla ska de närmsta veckorna få ut 15 nya eldrivna distributionsbilar på vägarna. I och med detta fyrdubblar man andelen eldrivna transporter.

2024-06-14
EA Åkeri utökar samarbetet med Arla

EA Åkeri, Tempcons dotterbolag med huvudkontor i Skara, har skrivit nytt avtal med Arla Foods för distribution av mejeriprodukter. Avtalet sträcker sig över fem år och innebär att EA Åkeri ökar sin distribution av mejerivaror med 50 procent. 

2024-06-14
Regeringen föreslår tuffare lag för klampning

Tidsgränsen på 36 timmar för en klampningsåtgärd ska tas bort. I stället ska fordonet stå kvar till dessa att sanktionsavgiften är betald. Det föreslår regeringen i en ny lagrådsremiss.

2024-06-14
”Förändringarna kommer att kräva finansiell styrka och risktagande”

Angeläget och spännande, och därmed ett logiskt beslut. Det är så Oscar Hyléen ser på åkerinäringens utmaningar och sitt eget beslut att tacka ja till att bli ny vd för Sveriges Åkeriföretag.
– Jag har inte tvekat en sekund, säger han.

2024-06-14
”Vi har varit modiga och vågat”

Stora Åkeripriset kom helt oväntat för Widéns Åkeri i Kalmar. Men vinnarglädjen gick det inte att ta miste på. Framtiden handlar dock mindre om priser och desto mer om målmedvetet företagande, med tydliga värderingar i botten.
– För mig är det oerhört viktigt att man är vad man utger sig för att vara, säger vd Maria Widén.

2024-06-13
Rekordmånga timmar med negativa elpriser

Antalet timmar med negativa elpriser har varit dubbelt så många hittills i år jämfört med2023. Orsaken är den kraftiga utbyggnaden av solkraft i Europa. Det gynnar konsumenter, men kan påverka producenternas investeringsvilja. 

2024-06-13
Fler ellastbilar till Martin & Servera

Matgrossisten Martin & Servera satsar hårt på att elektrifiera sina transporter. 17 eldrivna tunga lastbilar rullar i verksamheten just nu och snart ska flottan kompletteras med de första två exemplaren av Mercedes-Benz E-Actros 600.