Svensk Åkeritidnings Nyhetsarkiv

Har du haft fullt upp på jobbet i veckan? Varit på tjänsteresa? Stressad över att inte ha hunnit med nyhetsflödet på Svensk Åkeritidning? Lugn - här i nyhetsarkivet får du som läsare en god överblick över de nyheter som har publicerats på sajten.

2024-02-16
Daimler introducerar fler eldrivna lastbilsmodeller i Sverige

Daimlerägda Mercedes-Benz och FUSO ska lansera flera nya tunga eldrivna lastbilsmodeller i Sverige under 2024. Den kraftfulla E-Actros 600 kommer att börja produceras senare under året. Först ut är FUSO E-canter som gör sin debut i Sverige nu i februari, och senare i år kommer E-Actros 600.

2024-02-16
”Jag har insett hur bra vi har det i Sverige”

Ett par veckor efter Rysslands invasion av Ukraina körde åkeriägaren Stefan Espersson med sin första omgång förnödenheter till det krigshärjade landet. I januari i år körde han sin nionde vända dit. Den här gången med en trailer och dragare lastad med 33 pallar livsmedel, byggplast och raggsockor.

2024-02-16
Krokig väg till drömyrket

Andreas Håkansson har älskat lastbilar så länge han kan minnas. Men det var inte det mullrande ljudet från en mustig V8 som kickade igång känslorna. Andreas är nämligen döv sedan födseln. 47 år gammal är det nu dags för honom att ta över pappas företag.

2024-02-15
JSC driftsätter första eldrivna fjärrbilen

I förra veckan tog småländska JSC Förvaltning, som driver flera åkerier, emot sin första ellastbil. Investeringen har skett helt på eget initiativ, utan några särskilda avtal med kunder.

2024-02-14
Hedin introducerar BYD-lastbilar i Sverige

2022 lanserade Hedin Mobility Group det kinesiska elbilsmärket BYD i Sverige och förra året var det dags för transportbilarna. Ny meddelar koncernen att man också är på gång att lansera tunga lastbilar från samma märke. 

2024-02-14
Nya pengar att söka från Klimatklivet

Snart är det återigen möjligt att söka stöd från Klimatklivet för investeringar i bland annat eldrivna fordon, laddinfrastruktur och produktion av biodrivmedel. Med regeringens nya budget finns mer pengar än någonsin i potten.

2024-02-14
Nu kan du söka stöd för eldrivna lätta lastbilar

En del i regeringens budget för klimatåtgärder är ett särskilt stöd för investeringar i lätta ellastbilar. Nu i veckan öppnade Energimyndigheten för ansökningar, men det gäller att inte vila vid hanen så länge. Redan nästa höst försvinner nämligen stödet.

2024-02-09
Tullverket upptäcker mer importfel

Tullverkets efterkontroller av import förra året ledde till att de granskade företagen krävdes på 97 miljoner kronor i tull i efterhand, en ökning med 34 procent jämfört med 2022. Ökningen förklaras delvis med att myndigheten blivit bättre på att göra rätt urval av företag som kontrolleras.

2024-02-09
Colmec tar över däckfirma i Norrköping

Colmec ökar sin närvaro i Sverige. Det senaste förvärvet är Bohmans Däcks två anläggningar i Norrköping.  

2024-02-07
E6 vid Stenungsund ska öppnas under året

Trafikverket har nu bestämt sig för hur man ska bygga upp E6 förbi Stenungsund efter det stora skredet i september. Förhoppningen är att öppna för trafik någon gång under hösten, eller senast vid årsskiftet.