Sverige bör bli starkare på halvledare enligt rapport
Bristen på halvledare i världen har påverkat den globala industriproduktionen i hela världen. En ny rapport från Rise visar att Sverige bör satsa på att stärka innovationssystemet för halvledare och nanoteknik.
Lastbilstillverkarna Volvo och Scania är två av de storbolag vars produktion påverkats rejält av bristen på halvledare, en typ av elektronisk komponent som används i en lång rad teknikprodukter. Nu har forskningsinstitutet Rise kommit fram till att Sverige borde flytta fram sin position på området.
– Vår analys visar att Sverige har mycket att vinna på att stärka innovationssystemet och forskningen kring halvledare. Vi är redan idag framstående på flera områden och svensk industri är beroende av att vara delaktig i den globala marknaden för halvledare, säger Per-Olof Sjöberg, affärs- och innovationsområdeschef på Rise.
Produktions- och leveranskedjan för de ingående delarna i halvledare är ofta komplex och de kan passera tiotals landsgränser innan slutprodukten når slutkund. Mycket tyder på att bristen kommer att hålla i sig under större delen av 2022, och troligen ännu längre.
– Vi behöver en nationell strategi för halvledarteknik och halvledarmaterial som utvecklas i samverkan med aktörer som universitet, institut, små och stora företag, samt offentlig sektor på regional, nationell och europeisk nivå. Vi behöver också en svensk organisation som representerar våra halvledarintressen i de europeiska och globala halvledarekosystemen, säger Per-Olof Sjöberg.
Rapporten pekar på att Sveriges styrkor i halvledarekosystemet finns inom akademisk forskning och halvledardesign. Därtill kommer också en styrka inom specialiserad halvledarproduktion. De stora bolagen i toppen av näringskedjan kan bidra med kravställning och kompetens inom telekom, transport och industritillämpningar. Rapporten påtalar också behovet av en nationell testbädd för pilotproduktion, som kan stödja nya bolag och hjälpa dem nå ut på världsmarknaden med sina innovationer.

Mats Hellström
Chefredaktör
010-510 54 45
mats.hellstrom@akeri.se