Turbulent EU-omröstning om cabotage
Svensk Åkeritidning och Sveriges Åkeriföretag var på plats i Europaparlamentet i Bryssel på torsdagen när parlamentets transportutskott gjorde ett nytt försök att enas om nya, skärpta regler för internationella transporter i Europa.
- Det blev tyvärr inte tydliga svar på alla punkter i EU:s vägpaket i Bryssel, säger Sören Hyldstrup Larsen, chef för Nordic Logistics Association – NLA – som är Sveriges Åkeriföretags och de danska och norska åkeriorganisationernas lobbyorganisation i Bryssel. Istället tydliggjordes en splittring mellan intressen i öst och väst.
John Woxström, jurist och sakkunnig inom EU-relaterade transportfrågor på Sveriges Åkeriföretag har följt hela processen kring de tre delarna som berör utstationering, kör- och vilotider och cabotage.
- Vi är besvikna på utfallet av torsdagens omröstning i Europaparlamentets transportutskott, säger han. Vi hade hoppats på mer konkreta åtgärder som ligger i linje med den kompromiss som medlemsstaterna beslutade om i rådet och där Sverige och infrastrukturminister Tomas Eneroth gjorde ett gediget arbete.
Representanter från Sveriges Åkeriföretag och Svensk Åkeritidning var på plats under omröstningen, som stundtals upplevdes som kaotiskt. Under omröstningen skulle det röstas om tre huvudförslag som berör utstationering av arbetskraft, kör- och vilotider och cabotage. Vid samtliga förslag blev det direkt före omröstningsdagen presenterat ett antal alternativa förslag, huvudsakligen från östeuropeiska EU-parlamentariker i Europaparlamentets transportutskott.
Vägpaketet, som det kallas, rymmer tre olika delar: Ett nytt regelverk för internationella transporter i inrikestrafik – som bland annat omfattar cabotageregler – nya krav på kör- och vilotider för yrkesförare samt vilka villkor som ska gälla för förare som utför lastbilstransporter i ett annat land än där de är anställda – så kallad utstationerad arbetskraft.
Vid omröstningen av de två första förslagen som berör utstationering och kör- och vilotider fick varken huvudförslagen eller alternativen majoritet. Det togs av det skälet inget beslut kring någon av dessa punkter. Det tredje förslaget – som berör cabotage – röstades igenom med en majoritet med 27 mot 21 röster.
Omröstningen kring cabotage innebär goda nyheter för svensk åkerinäring. Innehållet i förslaget innebär kraftiga skärpningar av de befintliga cabotagereglerna. I dag är det tillåtet att utföra tre cabotagekörningar inom sju dagar innan man måste ut ur landet. Därefter går det att köra en internationell transport där man vänder vid gränsen – till exempel om en östeuropeisk lastbil i Sverige utför en transport från Sverige till Norge och sedan återvänder direkt till Sverige. Detta kommer inte att vara tillåtet om resultatet av omröstningen om detta träder i kraft. Istället blir det tillåtet att utföra fritt cabotage i tre dagar, samt en karantänperiod på 60 timmar. I praktiken innebär detta att det inte går att återvända till samma land för nya cabotageuppdrag innan det har gått minst två och ett halvt dygn. Dessutom omfattar förslaget ett nytt viktigt moment; senast var fjärde vecka ska fordonet återvända till det land där det är hemmahörande.
Trots att förslaget om cabotage fick majoritet vid omröstningen i Bryssel på torsdagen, råder det stor osäkerhet kring utfallet av kommande process. Detta eftersom många ”verktyg” för att kontrollera cabotagetransporter är underordnat de övriga förslagen, där båda inte lyckades få majoritet under omröstningen.
Parlamentet lyckades inte enas när vägpaketet togs upp i kammaren sommaren 2018. Istället gick förslagen tillbaka till utskottet för att omförhandlas.
In i det sista var det mycket osäkerhet hur torsdagens omröstning skulle bli. Det går en tydlig skiljelinje mellan medlemsländer i öst och väst, vilket bland annat lett till att de tre lagarna fanns i sammanlagt 16 olika varianter för utskottet att ta ställning till.
Svenska kollektivavtal ska gälla alla som kör inrikestransporter i Sverige, oavsett var de kommer ifrån. Det anser Europaparlamentets transportutskott som på torsdagen röstade för nya skärpta regler.
Med röstsiffrorna 27 för och 21 emot röstade utskottet igenom det svenska förslaget till nya regler för alla som kör tillfälliga transporter i ett annat land, så kallad cabotagetrafik. Det innebär att svenska löner och villkor ska gälla även för dem.
- Det är helt avgörande att vi får ett nytt, fungerande regelverk på plats, säger den socialdemokratiska EU-parlamentarikern och ordinarie ledamoten i transportutskottet Marita Ulvskog till Svensk Åkeritidning. Det kan inte fortsätta som idag då svenska åkerier och yrkesförare konkurreras ut på grund av dåliga regler och kryphål i lagstiftningen.
Cabotagetrafik blir bara tillåtet i högst tre dagar. Efter det måste lastbilen lämna landet i minst 60 timmar innan en ny transport får påbörjas. Minst var fjärde vecka måste dessutom fordonet återvända till det land där det hör hemma.
De nya reglerna gäller alla lastbilar, även mindre lastfordon och skåpbilar.
Däremot lyckades utskottet inte enas om nya regler för chaufförers kör- och vilotider och inte huruvida reglerna för de som arbetar i ett annat land än där de är anställda, så kallad utstationerad arbetskraft, även ska gälla inom transportsektorn.
- Vi nådde inte hela vägen fram, men detta är ändå ett tydligt steg i rätt riktning, säger Marita Ulvskog. Nu fortsätter arbetet för schyssta villkor inom transportsektorn.
EU-parlamentet har haft mycket svårt att enas inom transportområdet. Det går en tydlig skiljelinje mellan medlemsländerna i öst och i väst. Under torsdagens omröstning demonstrerade också berörda från flera östländer, som känner sig hotade av de skärpta kraven.
Peter Lundgren, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna och ordinarie ledamot i transportutskottet, konstaterar att torsdagens omröstning i Europaparlamentets transportutskott gav "ömsom vin ömsom vatten".
- Cabotageförslaget röstades igenom, säger han till Svensk Åkeritidning. När det gäller kör- och vilotidsregler samt utstationeringar gick dessa båda bitarna tyvärr inte igenom. Cabotageförslaget som gick igenom och som innebär att svenska löner och villkor ska gälla för alla som kör inrikestransporter i Sverige, och att cabotage är tillåtet 3 dagar och därefter en 2,5 dygns cooling off period från det värdlandet man precis kört i.
Peter Lundgren konstaterar vidare att även kombitransporter måste följa cabotagereglernalla lastbilar ska omfattas av reglerna det vill säga även mindre lastbilar/skåpbilar, fordonet måste återvända hem till etableringslandet åtminstone var fjärde vecka och att det införs bättre regler för att bekämpa brevlådeföretag.
- Nu väntar en sista omröstning i plenum, innan vi har ett slutgiltigt resultat, säger Peter Lundgren. Utstationering ska dock tillämpas, på cabotage och kombitransporter. Tyvärr ska det inte gälla vid internationell trafik. I övrigt är sprickan total mellan öst och väst, medan väst vill ha en schysst marknad för chaufförerna och framför allt en konkurrens på lika villkor så struntar öst fullständigt i det och verkar tro att medlemskapet i EU ger dem rättigheter att lönedumpa sönder andra länders yrkesgrupper bara dom kan tjäna pengar. Det är ett kallt och cyniskt ställningstagande där man fullständigt struntar i arbetares villkor och inte ger ett vitten för säkerhet och miljö på våra vägar!
Redaktionen
akeritidning@akeri.se
010-510 54 00