Vägsamverkan ska ge trygghet längs vägarna

Publicerad

Vittnesmål om dieselstölder och sönderskurna kapell, men sällan anmälda incidenter, blev startskottet till projektet Vägsamverkan. Det har nu bland annat resulterat i en tipstelefon, som man hoppas ska ge ökad trygghet på vägarna och fler pusselbitar åt polisen.

Vägsamverkan är ett projekt där Sveriges Åkeriföretag, Larmtjänst och polis samarbetar för att förebygga stöldbrottslighet och öka tryggheten längs vägarna.

– Inspirationen fick vi från våra syskonorganisationer, Båt- och Grannsamverkan. Vi har samma grund som bygger på eget ansvar och att man tillsammans hjälps åt, säger Stella Midefelt, branschföreträdare på Sveriges Åkeriföretag som tillsammans med regionchefen Ingemar Resare har ansvaret för Vägsamverkan från branschorganisationens sida.

Stella Midefelt

I en enkätundersökning som Sveriges Åkeriföretag gjorde under hösten 2021 framgår det att många brott aldrig anmäls. Mörkertalet tros vara stort.

– Vi hade på känn att många incidenter aldrig kommer fram till polisen. Flera åkare känner sig uppgivna. De får vänta länge i telefonen för att nå polisen och tid är pengar. Då anmäler man inte. Men varje anmälan kan vara en bit av ett större pussel, säger hon.

De som ändå anmält misstänkta brott uppger att de aldrig fått någon återkoppling, eller att ärendet lagts ner, och frustrationen i enkätsvaren är påtaglig. Detta är något projektet vill ändra på. Vägsamverkan har bland annat mynnat ut i ett tätare samarbete med polisen som varje månad skickar en lägesrapport över transportstölder i landet. Här kan åkare söka för att se var och vilka incidenter som inträffat.

– Det blir ett sätt för våra åkare att kunna planera sina rutter. Kanske bör de undvika att stå på vissa platser. Sedan februari i år skickar polisen informationen i en Excelfil där man kan söka ända ner på gatunivå, det blir väldigt enkelt för åkarna att se var det händer saker, säger Stella Midefelt.

Bilstöld med lastbil

Sedan den 1 mars finns också Vägsamverkans tipstelefon som ska underlätta för åkarna att tipsa polisen när de ser något som inte verkar vara som det ska. Larmtjänst har huvudansvaret för tipstelefonen och här ska den som ringer in få svar dygnet runt inom några minuter.

– Förarna är ju vana, de kör ofta samma vägar och märker om något avviker från det vanliga. Så det är väldigt bra om tipstelefonen används. Allt kommer sedan hamna hos polisen och det hjälper både åkare och polis i deras arbeten. I dag används sociala medier i stället, men det får inte stanna där utan behöver komma till polisen, säger hon.

Nästa steg i projektet är en utbildningsinsats som Sveriges Åkeriföretag ansvarar för. Utbildningsfilmer om bland annat polisens arbete samt försäkringsbolagens och åkeriernas förebyggande arbete ska spelas in och höja kunskapen om transportsäkerhet.

– Planen är att de här filmerna ska ingå i materialet för YKB-utbildningen. Det här gör vi också i samverkan med de andra aktörerna. Tillsammans blir det bra, säger Stella Midefelt.

 

Text: Emelie Högberg     Foto: Larmtjänst, Ryno Quantz

Artikeln är publicerad i Svensk Åkeritidning nr 2 2022.