Polischef kommenterar brister med färdskrivarkontroller
Erling Andersson, poliskommissarie och högste ansvarig för trafikpolisens bevakning av den tunga trafiken, beklagar att polisen för närvarande har lägre kapacitet för att kontrollera kör- och vilotider och annan färdskrivardata, vilket Svensk Åkeritidnings nätupplaga nyligen har rapporterat.
- Det är djupt olyckligt att det blivit så här, säger Erling Andersson till Svensk Åkeritidnings nätupplaga. Avtalet med den förra leverantören av datahanteringssystem har löpt ut. Vi har visserligen tecknat ett nytt avtal med en annan leverantör som började gälla när avtalet med den tidigare leverantören löpte ut. Men trots det har det uppstått en viss fördröjning i implementering av det nya systemet och i utbildning av de poliser som utför kontroller av färdskrivaradata. Detta medför att vi för närvarande har lägre kapacitet att utföra kontroller av den tunga trafiken ute på vägarna.
Erling Andersson förklarar att polisen måste följa gällande offentliga upphandlingsregler och att upphandlingen har försenats till följd av att det saknats personal på den avdelning hos den myndighet som genomför och administrerar polisens upphandlingar.
Polisen har tecknat avtal med en ny leverantör av datahanteringssystem för färdskrivardata. Leverantören är från Polen och heter Infolab som hanterar systemet Tachospeed.
- Vi har nu påbörjat införandet av det nya datahanteringssystemet för kontroll av kör- och vilotider och annan färdskrivardata. Nu under hösten kommer 390 trafikpoliser och bilinspektörer att utbildas i att hantera det nya systemet.
Det är den personal som tidigare har utbildats i att kontrollera cabotageregler efter att regeringen Löfvén 2016 tillkännagav att de satsar 25 miljoner per år under perioden 2017 – 2020. Pengarna är öronmärkta till trafikpoliser och bilinspektörer som ska fokusera på att bekämpa regelbrotten inom den tunga trafiken.
Enligt Erling Andersson krävs ingen avancerad utbildning för att kunna hantera det nya datahanteringssystemet.
- Det handlar om ungefär en hel dags utbildning, säger han. Och jag vill betona att trafikpoliserna och bilinspektörerna ute på fältet kan genomföra övriga kontroller av tung trafik som inte är relaterade till färdskrivardata. Och det går även att ta fram färdskrivardata i nuläget, men det är mycket tidskrävande. Dessutom kan lastbilsförare i ett senare skede – när det nya datahanteringssystemet är implementerat – lagföras för regelöverträdelser av kör- och vilotider och cabotage som begåtts under den här perioden när vi har lägre kapacitet att kontrollera detta.
Skälet är att färdskrivardata lagras och att överträdelser därmed kan upptäckas vid ett senare tillfälle.
- Jag vill samtidigt betona att jag har full förståelse för den frustration som trafikpoliser och bilinspektörer just nu upplever till följd av att införandet av det nya datahanteringssystemet för färdskrivardata inte är på plats, säger Erling Andersson.