Minister Eneroth ger svar om EU-trailerekipage

Publicerad

Infrastrukturminister Tomas Eneroth är beredd att undersöka EU-trailerekipages inblandning i vissa olyckor vidare och att vid behov ta initiativ till att vidta åtgärder som gör att kunskapen om dessa fordonskombinationer ökar.
 

Det beskedet gav infrastrukturministern till riksdagen på tisdagen, den 6 februari, i ett svar på en skriftlig fråga från den moderate riksdagsmannen och ledamoten i trafikutskottet, Sten Bergheden.

-  Jag delar Sten Berghedens åsikt att det är angeläget att ta frågan om så kallade EU-trailers inblandning i vissa trafikolyckor på allvar, framhåller Tomas Eneroth. Att förbättra trafiksäkerheten är en prioriterad fråga av regeringen. Sedan millennieskiftet har antalet omkomna i vägtrafiken mer än halverats. På senare tid har dock minskningen av antalet omkomna i vägtrafikolyckor stannat av.
Regeringen fattade mot den bakgrunden beslut den 1 september 2016 om inriktningsdokumntet Nystart för nollvisionen.

Med utgångspunkt i nollvisionen har regeringen bland annat fattat beslut om förbud mot att hålla mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning i handen samt remitterat ett förslag om skärpta vinterdäckskrav på tunga fordon. 

- Jag delar Sten Berghedens åsikt att det är angeläget att ta frågan om så kallade EU-trailers inblandning i vissa trafikolyckor på allvar, framhåller Tomas Eneroth. På senare tid har problem uppmärksammats avseende sådana fordonsekipage som har korta dragbilar för påhängsvagnar. EU-lagstiftning om längdbegränsningar av lastbilar innebär att dragbilar tillverkas korta för att maximera längden av transporterbart gods.

I sitt svar till Sten Bergheden förklarar Tomas Eneroth att det korta axelavståndet ger sämre förutsättning att förhindra att ekipaget viker sig och försämrar longitudinell stabilitet i övrigt.

- Jag är beredd att undersöka frågan vidare och att vid behov ta initiativ till att vidta åtgärder som gör att kunskaperna om EU-trailer ökar, framhåller Tomas Eneroth.