Polisen kraftsamlar på nykterhetskontroller
Under den här veckan, 11 – 17 mars, genomför polisen en nationell trafikinsatsvecka i hela Sverige. Det innebär att extra mycket poliser kommer att befinna sig ute på vägarna runt om i landet och denna vecka ligger fokus på nykterhetskontroller.
Polisens huvudsyfte med trafikveckan är framför allt att uppmärksamma faran med att köra onykter eller drogpåverkad. Det innebär att Polisregion Bergslagen prioriterar att låta en stor del personalen i yttre tjänst att genomföra nykterhetskontroller under veckan.
- Vi kommer att finnas på platser där vi vet att det är vanligt att man kör berusad men också på platser där vi inte förväntas vara, detta under dygnets alla timmar, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen.
Förutom att göra nykterhetskontroller kommer polisen även följa upp tips på personer som misstänks köra berusade regelbundet.
- Den som kör onykter utgör inte bara en fara för sig själv, utan även för medpassagerare och andra trafikanter, säger Leif Svensson.
Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har i en studie undersökt hur ofta lastbils- och bussförare i svåra olyckor respektive dödsolyckor är påverkade av alkohol eller droger. Syftet är att förbättra kunskapen på området. Studien har finansierats av MHF:s fond för trafiksäkerhet.
Totalt omfattar VTI:s studie 614 dödsolyckor från Trafikverkets djupstudiedatabas och 3 381 olyckor med svåra personskador och omkomna från olycksdatabasen Strada. Studien är baserad på olyckor som inträffat under tidsperioden 2008 – 2015.
För omkomna förare av buss och lastbil var det färre som var alkoholpåverkade jämfört med bilförare, medan droger och narkotikaklassade läkemedel låg på ungefär samma nivå. Både i olyckorna med svåra skador och dödsolyckorna var användandet av alkohol och droger nästan helt kopplat till förare av lätta lastbilar.
Trafikverkets djupstudier av omkomna förare visar att 10 procent av förarna av lätta lastbilar, 1 procent av förarna av tunga lastbilar och 0 procent av bussförarna var påverkade av alkohol eller droger.
Resultaten från olyckor med svåra skador i Strada tyder på samma sak: andelen förare med misstänkt påverkan var 6 procent för förare av lätta lastbilar, 0,4 procent för förare av tunga lastbilar och 0,2 procent för bussförare.
Antalet förare av lastbil och buss som mister livet i trafiken är få i förhållande till antalet personbilsförare och resultaten bör därför tolkas med viss försiktighet.
- VTI:s studie bekräftar det vi hela tiden trott men inte vetat förrän nu, det vill säga att rattfylleri inte är något stort problem i åkeribranschen, säger Patrick Magnusson, trafiksäkerhetsansvarig i Sveriges Åkeriföretag. Vi kan dock inte slå oss till ro utan vi vet att även droger är ett problem i trafiken. Hur stort problemet verkligen är svårt att uppskatta för tillfället. Detta eftersom polisen dels saknar relevanta verktyg för att upptäcka drograttfylla, dels eftersom mörkertalet är stort även statistiskt.
Redaktionen
akeritidning@akeri.se
010-510 54 00