Ökad omsättning men försämrad lönsamhet för Deutsche Bahn

Publicerad

Trots en rekordomsättning redovisar DB Schenkers ägare, Deutsche Bahn-koncernen, en lägre vinst för verksamhetsåret 2018. Samtidigt har Deutsche Bahn-koncernens nettoskuld det senaste året ökat med 10,2 miljarder kronor och är nu uppe i 217 miljarder kronor.

Deutsche Bahn

Deutsche Bahn-koncernen är hårt belastad av finansiella skulder.
Trots skulderna kommer den tyska statliga järnvägskoncernen Deutsche Bahn, som bland annat äger DB Schenker, framöver att investera rejält inom fraktområdet.

På torsdagen, den 28 mars, presenterade Deutsche Bahn sitt bokslut för 2018. Koncernen redovisar en omsättning för 2018 på motsvarande cirka 489 miljarder kronor (44 miljarder euro), vilket är en ökning med 3,1 procent jämfört med 2017.

Deutsche Bahn-koncernen redovisar ett operativt resultat (EBIT – resultat före räntor och skatt) på motsvarande cirka 23 miljarder kronor (2,1 miljarder euro), vilket är en försämring med 1,9 procent jämfört med föregående år.


DB Schenker – som är helägt av Deutsche Bahn – redovisar en omsättning för 2018 på motsvarande cirka 189 miljarder kronor (17 miljarder euro), vilket är en ökning med 3,8 procent jämfört med 2017. DB Schenker redovisar ett operativt resultat (EBIT – resultat före räntor och skatt) för 2018 på motsvarande cirka 5,6 miljarder kronor (503 miljoner euro), vilket är en förbättring med 5,5 procent jämfört med 2017.


DB Schenkers landtransportverksamhet, som är mycket omfattande i Sverige, bidrog med 25 procent av resultatet. Det bör dock poängteras att landtransportverksamheten i DB Schenker är global och därmed omfattar fler länder än Sverige.

DB Schenkers flygfrakt bidrog med 35 procent, sjöfrakt med 16 procent och tredjepartslogistik med 18 procent.

DB Schenkers landtransportverksamhet hanterade under 2018 sammanlagt 106 468 försändelser, vilket är en ökning med 6,0 procent jämfört med föregående år.


Deutsche Bahn bedriver – som namnet klart och tydligt antyder – en omfattande godstrafik på järnväg. I likhet med flera andra godstågoperatörer såväl i Europa som i Sverige, har Deutsche Bahn lönsamhetsproblem inom detta segment, som bedrivs inom DB Cargo.

DB Cargo redovisar en omsättning för 2018 på motsvarande cirka 50 miljarder kronor (4,46 miljarder euro), vilket är en minskning med 1,5 procent jämfört med 2017. Detta trots att det rådde högkonjunktur under större delen av 2018.

DB Cargo redovisade en förlust för 2018 (EBIT) på motsvarande cirka 2,1 miljarder kronor (190 miljoner euro). Det är en försämring med motsvarande cirka drygt 1 miljard kronor (100 miljoner euro) jämfört med 2017.


För att få en bättre bild över DB Cargos omfattande verksamhet kan DB Cargos siffror jämföras med svenska Green Cargo, som 2018 redovisade en omsättning på 4,2 miljarder kronor och en rörelseförlust på 122 miljoner kronor.


Deutsche Bahn-koncernen är hårt belastad av finansiella skulder. Koncernens nettoskuld uppgick per den 31 december 2018 till motsvarande cirka 217 miljarder kronor (19,5 miljarder euro), vilket är en ökning med motsvarande cirka 10,2 miljarder kronor (926 miljoner euro) jämfört med 31 december 2017.


Det bör dock poängteras att i Deutsche Bahn även ansvarar för stora delar av den tyska järnvägsinfrastrukturen och att det är i samband med utbyggnad och förnyelse av det tyska järnvägsspårnätet som en stor del av skulderna har uppkommit. Och det handlar om järnvägsinfrastruktur för både gods- och persontrafik på järnväg.

På senare tid har Deutsche Bahns nettoskuld varit ett återkommande tema i det tyska parlamentet (Bundestag), där vissa politiker väckt förslag om att Deutsche Bahn ska avyttra DB Schenker och/eller kollektivtrafikoperatören Arriva – båda helägda av Deutsche Bahn – för att få in medel för att minska koncernens skulder. Hittills har dessa förslag inte varit uppe för något avgörande politiskt beslut.