Effektivare lastbilskontroller på väg
Svensk Åkeritidning var på plats på Infrastrukturdepartementet i Stockholm på måndagen, den 26 augusti, när infrastrukturminister Tomas Eneroth tillkännagav att regeringen nu går vidare och tillsätter en utredning som ska ta fram förslag för effektivare kontroller av yrkestrafiken och en samlad organisationsform för kontrollverksamheten.
Under en lång tid har problemet med olagliga yrkesmässiga lastbilstransporter och osund konkurrens präglat transportbranschen. Sedan regeringsskiftet 2014 har en rad viktiga regeländringar genomförts för att skapa ordning och reda i branschen och därmed också öka trafiksäkerheten. Svensk Åkeritidning var på plats på Infrastrukturdepartementet i Stockholm på måndagen, den 26 augusti, när infrastrukturminister Tomas Eneroth tillkännagav att regeringen nu går vidare och tillsätter en utredning som ska ta fram förslag för effektivare kontroller av yrkestrafiken och en samlad organisationsform för kontrollverksamheten.
- Jag vill se tuffare kontroller av yrkestrafiken, inte minst lastbilstrafiken, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth. Det är viktigt för att skapa ordning och reda på svenska vägar. Det ska råda sund konkurrens för svensk åkerinäring och schyssta villkor för de som arbetar inom transportbranschen. Det ska inte löna sig att fuska. Det här är en signal till utländska åkerier och lastbilsförare att om du kör på svenska vägar så ska det ske enligt svenska villkor och regler. Självklart ska även svenska åkerier och förare följa regelverket.
Tomas Eneroth förklarar att Den tyska modellen med en speciell enhet för kontroll av lastbilstrafiken – BAG – är ett bra exempel på effektiva kontroller.
Tomas Eneroth framhåller att lastbilstransporter som utförs av utländska åkerier har ökat på det svenska vägnätet.
- Detta leder till ökad prispress och undermåliga sociala villkor för dem som jobbar med detta, säger han. Attraktiviteten av lastbilsföraryrket har minskat till följd av detta. Denna trend måste brytas. Det finns verktyg i lagstiftningen för att kunna kontrollera den yrkesmässiga lastbilstrafiken och nu måste kontrollerna bli fler och tuffare.
Utredningen ska bland annat:
Genomföra en kartläggning och en analys av den nuvarande kontrollverksamheten av yrkestrafik. Med yrkestrafik menas gods-, buss- och taxitrafik.
Föreslå hur kontrollverksamheten kan förbättras inom ramen för den befintliga ansvarsfördelningen, men också en ny samlad organisation för kontrollverksamheten,
Analysera vilka ytterligare överträdelser av bestämmelser på yrkestrafikområdet som bör vara föremål för en sanktionsväxling från straffrättsliga påföljder till sanktionsavgifter, och lämna förslag till hur systemet då bör utformas,
Lämna förslag för att möjliggöra införande av så kallade trafiksäkerhetskontrollanter som ska ha till uppgift att utföra nykterhetskontroller.
Utreda förutsättningarna för att tillåta myndigheter att utföra sållningsprov i fråga om narkotika, det vill säga att testa förare utan misstanke om brott för att finna personer som framför fordon när de är påverkade av narkotika.
Regeringen har sedan tidigare infört en rad insatser för att förbättra villkoren inom yrkestrafiken och öka trafiksäkerheten. Bland annat har regeringen möjliggjort för polisen och tullen att hindra fordon för fortsatt färd genom så kallad klampning. Regeringen har tillfört resurser så att cirka 400 poliser och bilinspektörer utbildats i kontroller av utländska lastbilar samt infört sanktionsavgifter vid överträdelser av cabotagebestämmelserna. Utredningen av effektivare kontroller är ett led i regeringens ambition att skapa ordning och reda på svenska vägar.
- Åkeribranschen själv har tagit initiativ till Fair Transport, säger Tomas Eneroth. Det är ett utmärkt verktyg för transportköpare att använda sig av för att säkerställa att de köper transporter av de åkerier som tillämpar schyssta villkor och arbetar aktivt med hållbarhet och trafiksäkerhet.
Resultatet av utredningen redovisas i två steg.
Den 30 november 2020 redovisas uppdraget att utreda sanktionssystemet, förslag om trafiksäkerhetskontrollanter och sållningsprov i fråga om narkotika.
Den 1 mars 2021 redovisas uppdraget att se över kontrollverksamheten av yrkestrafiken.
Inom kort kommer Tomas Eneroth att presentera vem som utses till utredare.
För att komma åt den osunda konkurrensen behövs verkningsfulla åtgärder. Det behövs ett tydligt fokus på och en ökad prioritering gällande kontrollanter vid väg samt förutsättningar att kontrollera tung trafik på väg. Att regeringen nu tittar på den tyska modellen, med en speciell enhet för kontroll av lastbilstrafiken, är något Sveriges Åkeriföretag arbetat för under en längre tid.
- Sveriges Åkeriföretag välkomnar regeringens tillsatta utredning, effektivare kontroller av yrkestrafiken, säger Rickard Gegö, vd i Sveriges Åkeriföretag. Vi har sedan 2010 förespråkat en samlad organisation för kontroller på väg för att komma till rätta med den osunda konkurrensen inom transportbranschen. Utredning är sedan länge efterfrågad.
Sund konkurrens och lika villkor är en förutsättning för en livskraftig åkerinäring. Sveriges Åkeriföretag förespråkar en öppen marknad med gemensamma, kontrollerade regler för alla som vistas på vägarna. Både för att skydda den fria rörligheten, men även för att skapa sunda villkor där trafiksäkerhet, miljötänk och socialt ansvarstagande står i fokus.
- Kontrollerna på väg behöver öka och effektiviseras, säger Rickard Gegö. För att åstadkomma detta vill vi också se åtgärder som en ökad myndighetssamordning inom landet, fler yrkesgrupper som ges befogenhet att utföra kontroller och ett utökat samarbete inom EU. Delar som vi hoppas utredningen behandlar.
Rickard Gegö framhåller att åkeriföretagens egna initiativ, Fair Transport, är branschens sätt att synliggöra och ta sitt ansvar för hållbara och sunda transporter.
- Transporter som utförs av åkeriföretag som följer lagar och regler och tar ansvar för sitt arbete med miljö, trafiksäkerhet och socialt ansvarstagande, säger han. Fair Transport är vårt sätt att både ta ansvar själv och hjälpa seriösa transportköpare i valet av transportör.
Redaktionen
akeritidning@akeri.se
010-510 54 00