Det här hände under sommaren
Under högsommarveckorna tog Svensk Åkeritidning ledigt. Branschnyheterna har också varit färre under sommaren, men helt händelselöst var det inte. Vi har plockat ut några nyheter från juli månad. De handlar bland annat om EU:s Fit for 55, om tuffare regler för cabotage och utländska transporter, satsningar på infrastruktur och tankningsmöjligheter samt ett större företagsförvärv.
Allt fler säger nej till affärer som inte är hållbara
Sex av tio stora exportföretag upplever att hållbarhetskraven från deras kunder har ökat under det senaste året. Två av tio exportföretag har dessutom sagt nej till en affär på grund av brister i att uppfylla hållbarhetskrav. Det visade Svensk Exportkredits Hållbarhetsbarometer i mätningen som genomfördes i april och maj och som 200 av Sveriges största exportföretag svarat på.
– Ökade krav på hållbarhet är positivt och gynnar svensk exportnäring, som ligger i framkant inom detta område. Genom att investera i klimatneutral omställning kan Sveriges exportföretag och deras underleverantörer stärka sin konkurrenskraft och samtidigt minska klimatpåverkan, sa Andreas Ericson, ansvarig för Hållbar finansiering på Svensk Exportkredit.
300 miljarder kronor till europeisk infrastruktur
I början av juli antog EU-parlamentet den uppdaterade fonden för ett sammanlänkat Europa och avsatte nya medel för projekt inom transport, energi och digitalisering för åren 2021–2027.
Totalt uppgår budgeten till 30 miljarder euro, alltså omkring 300 miljarder kronor. Pengarna ska säkerställa att viktiga transeuropeiska projekt blir klara i tid, bland annat infrastruktur för förnybara bränslen och laddningsstationer samt utbyggnad av 5G-nätet kring viktiga transportleder. 60 procent av fondmedlen är öronmärkta till projekt som bidrar till att uppnå EU:S klimatmål, och 15 procent av medlen som är avsedda för energiinvesteringar ska gå till gränsöverskridande projekt på området förnybar energi.
Kils kommun krävde Fair Transport-certifiering vid upphandlingen
När Kils kommun upphandlade ett nytt avtal för vinterväghållning och maskin- och transporttjänster fanns certifiering enligt Fair Transport med som skallkrav.
– Vi jobbar efter Agenda 2030 och på samma sätt som det är viktigt att våra egna medarbetare har det bra i arbetsvardagen, med rätt löner och villkor, vill vi helst ha underleverantörer som lever upp till samma krav, kommenterade Stefan Björkman, gatuchef på Kils kommun.
Upphandlingen vanns av LBC Frakt och avtalet är på fem år med möjlighet till förlängning i 1 + 1 år.
Tempcon förvärvar Widriksson Logistik
Tempcon Groups starka förvärvsresa fortsatte under sommaren. I mitten av juli meddelade Widriksson Logistik att företaget ska bli en del av Tempcon Group.
– Genom att bli en del av Tempcon får Widriksson en stark ägare med bred erfarenhet att hantera krävande logistikflöden. Samtidigt får vi möjlighet att i snabb takt öka vår geografiska täckning och vi kan behålla och utveckla vårt varumärke, lokala närvaro, medarbetare och kundrelationer, sa Johan Nyblom, vd på Widriksson Logistik.
Tempcon är specialister på temperaturkontrollerad logistik och obrutna kylkedjor. Det senaste året har koncernen förvärvat flera åkerier, bland annat Erling Andersson Åkeri (ett förvärv som offenliggjordes bara någon vecka tidigare) samt Lincargo och Abbekås Åkeri.
Widriksson Logistik har omkring 250 anställa, 120 fordon och terminal i Västberga i Stockholm.
OKQ8 bygger vätgasnätverk
För att vätgas ska bli ett betydande drivmedelsalternativ i framtiden behövs storskalig infrastruktur. OKQ8 meddelade under sommaren att de inleder ett samarbete med Everfuel som handlar om uppbyggnaden av ett vätgasnätverk. Det första målet är att göra det möjligt att tanka vätgas på 10 befintliga stationer år 2024. Som förslag nämns Stockholm, Göteborg, Malmö och Trelleborg och nätverket ska i första skedet fokusera på tyngre fordon och stadsnära transporter men vara öppet för passagerarfordon.
”Fit for 55” presenterades
I mitten av juli antog EU-kommissionen det länge debatterade och förhandlade paketet med nya lagar som går under namnet ”Fit for 55” och som syftar till att göra det möjligt att minska nettoutsläppen av växthusgaser med 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer.
Förslagen innebär bland annat att handeln med utsläppsrätter utvidgas till nya sektorer, snabbare utbyggnad av infrastruktur för nya drivmedel och el, anpassning av ländernas skattepolitik samt åtgärder för att förhindra koldioxidläckage och verktyg för att skydda och utöka naturliga kolsänkor.
EU har länge varit skpetiskt till framtiden för biodrivmedel, vilket också speglas i det här paketet. Drivkraft Sverige, en av flera organisationer som kommenterat de nya lagarna, påpekade att ”Fit for 55 saknar en plan för att skapa förutsättningar för produktion, distribution och utveckling av hållbara drivmedel”.
Eurowag på fler gas-stationer
Den som tankar LNG och CNG och vill använda sitt Eurowag-kort har nu fler stationer att välja på i Sverige. Sedan i slutet av juli är det nämligen möjligt att använda kortet på Gasums tankstationer i både Finland och Sverige, efter att Gasum och Eurowag startat ett nytt samarbete. Gasum har totalt omkring 100 tankstationer i Finland, Sverige och Norge.
GLC startar eldrivna kyl- och frystransporter
Göteborgs Lastbilscentral, GLC, vill bli helt fossilfria. Nu har företaget tecknat avtal med Ica om eldrivna kyl- och frystransporter som ska köras mellan Icas nyöppnade e-handelslager i Arendal i Göteborg och livsmedelsbutiker i Västsverige.
Samtidigt med nyinvesteringarna i eldrivna fordon (Volvo FL Electric) satsar GLC också på fler fordon med biogas och att bygga färdigt en ny tankstation för fossilfri biogas tillsammans med Gasum.
Mobilitetspaketet ska införas i svensk lagstiftning
För ett drygt år sedan antogs EU:s mobilitetspaket. Sedan dess har regeringen arbetat vidare med att det ska bli verklighet i praktiken. Nu remitteras flera av regeringens förslag, som bland annat skulle innebära höjda sanktionsavgifter för företag som inte kan uppvisa rätt papper, att cabotageundantaget för kombinerade transporter tas bort samt att utländska yrkesförare som uför tillfälliga transporter i Sverige också ska omfattas av svenska löner och villkor.
Remissvändan, som pågår till 29 oktober, är ett av de sista stegen mot att förslagen ska kunna bli svensk lag.


Mats Hellström
Chefredaktör
010-510 54 45
mats.hellstrom@akeri.se