Sveriges miljömål ska utvärderas

Publicerad

Regeringen har gett Miljömålsberedningen, som består av representanter från alla riksdagspartier, uppdraget att utvärdera och lämna förslag på hur de nationella etappmålen kan utformas så att de bättre överensstämmer med Sveriges åtaganden inom EU och styr effektivt mot Sveriges klimatmål, nettonollutsläpp senast år 2045.

I texten som reglerar Sveriges klimatpolitiska ramverk står det att etappmålen till år 2030 och 2040 bör ses över om omfattningen av EU ETS ändras. Det har nu skett, menar regeringen, i och med att lagstiftningspaketet Fit for 55 blev klart. En utvärdering av målen står också med i bland annat regeringens klimathandlingsplan.

Regeringen meddelar nu att man går fram med ett nytt tilläggsdirektiv till Miljömålsberedningen, som får i uppdrag att analysera hur effektiviteten av styrningen mot de svenska etappmålen till år 2030 påverkas av EU:s Fit for 55, och ge förslag på hur etappmålen kan ändras så att de bättre stämmer överens med åtagandena gentemot EU och 2045-målet.

– Att vi får fler internationella klimatmål och åtaganden är i grunden bra. Det handlar om att fler länder vill bygga upp ett klimatarbete och höja ambitionsnivån globalt. Då blir det viktigt att vi håller ordning på de åtaganden vi har och att vi ser till att vår klimatpolitik utformas på ett så ändamålsenligt och effektivt sätt som möjligt. De nya uppdrag som vi nu ger till Miljömålsberedningen är viktiga för att vi inte bara ska ha högt ställda klimatmål utan också arbeta på bästa möjliga sätt för att nå dem, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Miljömålsberedningen får även i uppdrag att lämna förslag på ett utvidgat uppdrag till Klimatpolitiska rådet där rådet ska ta hänsyn till klimatpolitikens effektivitet och internationella perspektiv, samt se över reglerna för förordnande av ledamöter till Klimatpolitiska rådet och komma med nödvändiga författningsförslag.

Regeringen planerar också att utse Christofer Fjellner (M) till ny ordförande för Miljömålsberedningen, med början då Miljömålsberedningen har redovisat sitt nuvarande uppdrag (sker senast den 15 februari 2025). Samtliga riksdagspartier får själva utse sina ledamöter.

De nya uppdragen till Miljömålsberedningen ska redovisas för regeringen senast den 31 oktober 2025.

Det nya uppdraget till Miljömålsberedningen presenterades vid en pressträff på torsdagen. Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet