500 miljoner extra till vägarna i vårbudgeten
Regeringens vårbudget och vårändringsbudget innehåller reformer för 11,5 miljarder kronor. 500 miljoner av dessa går till vägarna. Samtidigt visar statistik att andelen vägar som är i mycket dåligt skick minskat något de senaste åren.
Bland regeringens satsningar i vårbudgetarna är ökade medel till rotavdraget den absolut största posten. 4,5 miljarder beräknas reformen kosta när hushållen får möjlighet att göra avdrag på 50 procent av arbetskostnaden i stället för 30 procent. En ändring som ska stötta byggsektorn som genomgår en tuff period, samt minska kostnaden för hushållen.
Två av de större förslagen berör åkerinäringen. Dels handlar det om Klimatklivet, det vanligaste investeringsstödet för hållbara lösningar, får en höjd bemyndiganderam. Det ska göra det möjligt att ta in fler ansökningar som gäller för längre projekt. Samtidigt flyttas medel som inte kunnat användas hittills på grund av den tidigare snäva bemyndiganderamen, ca 2 miljarder kronor, över från Klimatklivet till Industriklivet.
Den andra posten rör väginvesteringar, där regeringen skjuter till 500 miljoner kronor till underhåll och upprustning av statliga vägar. Regeringen har tidigare kraftigt höjt den långsiktiga planeringsramen för vägunderhållet, men statistik som Transportföretagen sammanställt visar nu att andelen vägar som är i mycket dåligt skick de senaste fyra åren minskat från 13 till 10 procent.
– Det är glädjande att vi efter flera års negativ utveckling nu ser konkreta förbättringar i vägnätets skicka. Det är en förutsättning för transportflöden utan störningar, men också för trafiksäkerheten. Men det är fortfarande stor skillnad mellan olika delar av landet och vi är ur den aspekten ett delat land, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.
Enligt regeringen kommer det statliga vägnätets underhållsskuld vara nere på noll vid nästa planeriods slut 2037. Transportföretagens bedömning är dock att man inte kommer att nå ändå fram, bland annat på grund av brister i tillgången på kompetens och material.
– Vår analys visar att det inte kommer att gå att minimera underhållsskulden på så pass kort tid som sagt, även om det är en bra bit på väg. Vägunderhållet har varit underfinansierat under flera decennier, och det kommer därför att ta längre tid att hämta igen. Det finns alltså inte någon ”quick-fix” men regeringens aviserade, kraftiga höjning är naturligtvis ett stort steg i rätt riktning, säger Marcus Dahlsten.

Mats Hellström
Chefredaktör
010-510 54 45
mats.hellstrom@akeri.se