Åkariaktörer samverkar för digital utveckling

Publicerad

Märsta Förenade Åkeriföretag och Alwex Transport har blivit delägare i Motus Logistikutveckling, ett bolag för digital teknikutveckling som tidigare helägdes av Närkefrakt. Ägarsamarbetet ska ge mer kraft med sikte på att utveckla ett nytt och modernt affärssystem för transportföretag.

Förutom att förvalta sin befintliga portfölj av digitala produkter, ska Motus investera i att utveckla ett banbrytande affärssystem för transportföretag (TMS), särskilt utformat för att möta de specifika behoven hos lastbilscentraler. Med det nya systemet vill bolagen leda vägen mot en mer hållbar, effektiv, digitaliserad och teknologiskt avancerad logistiksektor.

– Vi går en spännande framtid till mötes och ser fram emot att leda denna utveckling in i en ny era av innovation, säger Mika Salo, vd för Motus Logistikutveckling.

Det nya affärssystemet kommer initialt att utvecklas och implementeras hos delägarna innan det kan lanseras och bli tillgängligt på den kommersiella marknaden.

TMS-systemet ska bland annat erbjuda:
- Multifunktionell orderhantering
- Modulär arkitektur som kan skräddarsys efter verksamhetens specifika behov
- Digital integration
- Datadriven optimering
- Miljö- och energioptimering för hållbara transporter
- Ruttoptimering och planering
- Användarvänligt gränssnitt
- Säkerhet och datahantering

Systemet ska vara skalbarhet, flexibelt och anpassningsbart för att kunna möta både nuvarande och framtida utmaningar inom logistiksektorn. Ett intuitivt gränssnitt ska säkerställa att allt från transportledare och förare till ekonomipersonal och kunder enkelt ska kunna navigera och använda systemet.
 

Om bolagen
Närkefrakt är ett Örebrobaserat transportsäljande bolag med en stor bredd av transporttjänster. Fordonsflottan omfattar ungefär 370 enheter som ägs av Närkefrakts medlemsåkerier. Närkefrakt har cirka 65 medarbetare och omsätter omkring 1 miljard kronor.
Märsta Förenade Åkeriföretag är baserat norr om Stockholm och har Storstockholm som sin huvudsakliga marknad. Bolaget är specialiserat på transporter inom anläggning och är bland annat engagerade i arbetet med Förbifart Stockholm. Märsta Förenades ägare har ca 350 fordonsenheter och omsätter drygt 1 miljard SEK.
Alwex Transport är ett Växjöbaserat transportföretag som är stora inom tempererade transporter i södra Sverige, men som också har ett tjänsteutbud inom transporter. Alwex ägs av ett stort antal åkerier som har omkring 300 fordonsenheter och omsätter drygt 1 miljard kronor.