”APL är elevernas viktigaste tid”

Publicerad

”Vi är ett litet åkeri men vi ska självklart hjälpa till med det vi kan”. Så resonerar Martin Hagvall, vd och grundare av Hagvall Transport i Skövde, när de återigen välkomnar en APL-praktikant.

Efter tio år räknas de nog fortfarande som nya i åkeribranschen av många. Men verksamheten rullar på och idag har Hagvall Transport tio anställda.

– Även om vi på grund av storleken tycker att vi har begränsade möjligheter att ta emot APL-praktikanter är det viktigt att företaget engagerar sig, säger Martin Hagvall som bland annat är aktiv i det lokala programrådet för fordonsprogrammet med inriktning transport.  

Under årens lopp har Hagvall Transport tagit emot flera APL-elever. Martin Hagvall ursäktar sig nästan när han berättar att de bara har en elev för tillfället. Han hade gärna önskat att det fanns tid och resurser för att ta emot fler.

Den kvinnliga eleven, Hilma Wahnberg, har påbörjat sin andra praktikperiod på företaget. Handledare är en av åkeriets förare, Mikael Persson. Han genomförde sin handledarkurs via skolan och är väl utbildad för uppgiften.

– Det fungerar bra och även den här gången är vi väldigt nöjda med eleven, konstaterar Martin Hagvall och berättar att företaget i uppstarten också anställt en APL-elev som tagit examen från fordons- och transportgymnasiet på Kavelbroskolan i Skövde. Det är redan sju år sedan och personen arbetar fortfarande kvar i bolaget.

– Det är lite av en solskenshistoria, den rekryteringen har varit riktigt bra. Han började på företaget tidigt så honom har vi byggt upp från grunden utifrån verksamhetens behov.

Återkommande pratar Martin Hagvall om kvalitet och engagemang. Enligt honom innebär handledning ett stort ansvar för att den blivande föraren verkligen ska lära sig allt från grunden: från tankning, tvätt och service till körning, lossning, lastning och planering av kör- och vilotider med många inblandade moment.

Martin Hagvall tror att åkeribranschens engagemang i programråden kommer att bli ännu viktigare när gymnasiereform GY25 implementeras i höst. Förhoppningsvis kan erfarenheter från olika transportsegment vara med och påverka. Nischade transporter som anläggningstransporter och timmertransporter kräver ännu större engagemang på grund av hanteringen av tunga vikter och stundvis tuffa förhållanden. På det måste eleven kanske också hantera en timmerkran.

– APL-praktiken ska vara lärorik och det ställer krav på alla inblandade. Det är viktigt att praktiktiden är givande. Att köra runt med någon som bara somnar i högerstolen är slöseri med tid för alla, konstaterar Martin Hagvall.

Att mottagandet av en APL-elev kan sätta press på både handledaren och organisationen är Martin Hagvall väl medveten om. I en bransch med små marginaler är pressen på handledaren särskilt stressande vid tidspressade uppdrag och körningar som riskerar att skapa oväntade situationer.

– Den dagliga verksamheten måste också flyta på. Så vid vissa körningar får vi flytta eleven tillfälligt för att det specifika uppdraget ska gå ihop och för att eleven samtidigt ska få en så meningsfull APL som möjligt.

Åkerier som åtar sig handledning av APL-elever får oftast ingen ersättning för uppdraget. Enligt TYA betalar dock vissa skolor en liten ersättning som tack för hjälpen. Hagvall Transport får ingen kompensation för sina insatser.

– Det är klart att om det utgick en liten ersättning som kan täcka upp för en viss inkomstförlust så skulle det kanske locka fler åkerier att ta emot APL-elever. Men för oss handlar det inte om business. Någonstans handlar det i stället om vår och hela branschens framtid.

Med tio års erfarenhet från att leda och bygga upp en verksamhet från grunden ser Martin Hagvall att den ultimata konstellationen av medarbetare består av en mix av personer i olika åldrar och blandade kön.
Efter tre års gymnasiestudier är dock en nyutexaminerad förare långt ifrån fullärd. Det tycker Martin Hagvall att man ska ta höjd för och möta med tålamod och behjälplighet. Att bygga upp rutiner och kompetens är tidskrävande. Men det går.

Hur ska man vara för att passa in i din organisation?
– Först och främst är det viktigt att individen fungerar i gruppen. Jag uppskattar även när både elever och medarbetare frågar mycket, är nyfikna och vill lära sig mer. Återigen, att samarbeta med någon som sitter och somnar i högerstolen, då är det bara att lägga ner.

– Summa summarum, jag förväntar mig inte att få någon som är fullfjädrad efter tre gymnasieår. APL är verkligen elevernas allra viktigaste tid under de åren. Att fler åkerier deltar i det arbetet är viktigt.

 

Text: Veronica Rönnlund Aldman
Foto: Tuna Fridén
Artikeln är publicerad i Svensk Åkeritidning nr 1 2025.

Hilma Wahnberg är Hagvall Transports senaste APL-elev. Martin Hagvall tycker att det är viktigt att ta emot elever om man har möjlighet.