Apotek börjar leverera kylda läkemedel till hushåll

Publicerad tis, 09/20/2022 - 11:21

Nätapoteket Meds ska genom ett samarbete med Gordon Delivery börja erbjuda leverans av receptbelagda läkemedel i obruten kylkedja ända hem till dörren.

Kravet på kylkedja gäller bland annat en del receptbelagda läkemedel för cancer och diabetes. Kylda läkemedel står för 21 procent av marknaden för receptbelagda läkemedel i Sverige enligt TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket).

– Att vi nu erbjuder kylleveranser till fler hushåll kommer att underlätta många människors vardag. Det har tidigare varit svårt för apotek att leverera vissa läkemedel i och med kraven på obruten kylkedja, säger Meds vd Björn Thorngren. 

Den svenska e-handeln backar nu, efter historiska rusningar i efterfrågan. Men apoteken går mot strömmen och har den senaste tiden ökat något.

Gordon Delivery genomför närmare 600 000 leveranser av kylda matvaror och läkemedel varje månad. Företaget är specialiserat på digitaliserade flöden av temperaturreglerande leveranser till konsument. Samarbetet innebär bland annat att flera cancer- och diabetesläkemedel nu blir möjliga att få hemlevererade.

– Samarbetet med Gordon innebär att vi kan erbjuda kylleveranser till 95 procent av våra kunder och därmed erbjuda en stor del av befolkningen en högre tillgänglighet av livsviktiga läkemedel. Något som kommer ha en positiv inverkan på många människors dagliga liv, säger Björn Thorngren. 

Lagerarbete på Meds. Nu ska det bli möjligt att även få kylda läkemedel hem till dörren.