Arla investerar i 15 nya ellastbilar

Publicerad fre, 06/14/2024 - 10:21

Arla ska de närmsta veckorna få ut 15 nya eldrivna distributionsbilar på vägarna. I och med detta fyrdubblar man andelen eldrivna transporter.

2018 blev Arla först i Sverige med att ställa om alla egna transporter till fossilfria drivmedel. Sedan dess har det bondeägda mejeriföretaget fortsatt att satsa på hållbara transporter och under de kommande veckorna rullar 15 nya eldrivna lastbilar ut på vägarna.

– För oss stannar inte hållbarhetsresan inom logistik vid fossilfria transporter. Lika viktigt är att bidra till bättre luftkvalitet och minskat buller. Förra året tog vi in 19 nya lastbilar som drivs på biogas från kogödsel och i år växlar vi upp inom elektrifiering. Båda alternativen har sina fördelar och behövs för att klara den gröna omställningen, säger Malin Leander, logistikdirektör på Arla.

I onsdags förra veckan tog matbutiker i Tranås för första gången emot mejeriprodukter från Jönköpings mejeri levererade med en eldriven distributionsbil. De närmsta veckorna kör ytterligare 14 ellastbilar ut på vägarna i Stockholm, Göteborg, och Jönköping. 

Med de nya fordonen, som är av modellen Volvo FM Electric, fyrdubblar Arla sin elflotta – från fem till tjugo lastbilar. Utöver det består fordonsflottan av 50 biogaslastbilar och cirka 260 bilar som körs på fossilfri biodiesel. 

En av 15 nya ellastbilar som ska köra mejerivaror för Arla framöver. Foto: Arla