Einride i avtal med Förenade Arabemiraten

Publicerad ons, 05/31/2023 - 08:45

Även stater som lever på oljeproduktion kan vara intresserade av att ställa om transportsystemet. Idag meddelade svenska Einride att man tecknat ett omfattande samförståndsavtal med Förenade Arabemiraten som rör både laddinfrastruktur och elektriska lastbilar.

Samförståndsavtalet syftar till att implementera fraktteknikbolaget Einrides ekosystem, inklusive elektriska och autonoma lastbilar, laddinfrastruktur och teknik som möjliggör digitala, elektriska och autonoma lösningar i stor skala inom ett föreslaget transportnätverk som kallas ”Falcon Rise Grid”.

– Genom detta partnerskap kan vi visa hur hela regioner kan genomföra övergången på ett smart och kostnadseffektivt sätt, säger Robert Falck, vd och grundare av Einride.

Ambitionen är att implementera Einrides fullständiga erbjudande inom fraktmobilitet genom ett transportnätverk som omfattar en sträcka på 550 kilometer mellan Abu Dhabi, Dubai och Sharjah. Nätverket, Falcon Rise Grid, ska innefatta 2 000 elektriska lastbilar, 200 autonoma lastbilar och åtta laddstationer med över 500 laddpunkter. Einrides ekosystem bygger på nätverk (grids), som planeras, optimeras och övervakas med hjälp av mobilitetsplattformen Einride Saga. Nätverken förenklar hanteringen av vägtransporter, minimerar ineffektiviteter, säkerställer smidig drift och bidrar till kraftigt minskade CO2-utsläpp.

- Etableringen av UAE Falcon Rise Grid är en betydande milstolpe i vårt arbete för ett smartare och mer hållbart transportsystem. Genom samarbetet med Einride vill vi dra nytta av de senaste teknologiska framstegen för att minska utsläppen och öka effektiviteten för transportbranschen i hela regionen, säger HE. Sharif Alolama, statssekreterare för energi- och petroleumfrågor på Förenade Arabemiratens ministerium för energi och infrastruktur.

Falcon Rise Grid är Einrides första projekt i regionen och väntas rullas ut under en femårsperiod.

Elektriska lastbilar kan vara framtiden även för varma ökenländer.