El och biogas på Metallicas turné

Publicerad fre, 06/07/2024 - 08:49

När Metallicas pågående turné rullar in i Norden så gör den det med hjälp av el- och biogasdrivna specialdesignade lastbilar från Iveco. Den som vill se bandet eller bilarna får dock ta sig till något av våra nordiska grannländer, det blir nämligen ingen spelning i Sverige denna gång.

Världens kanske största metalband inledde förra året sin globala M72-turné – en turné som besökte Sverige och Göteborg förra sommaren och som nu kommer tillbaka till Norden. Ikväll ska bandet stå på scen i Helsingfors och därefter bär det av till Köpenhamn och Oslo.

En stor och modern scenproduktion kräver mycket materiel och personal och för att få med sig allting använder Metallica denna gång specialdesignade lastbilar från Iveco.

– Musikbranschen är känd för korta tidsfrister och inget utrymme för misstag. Ju större band, desto tuffare krav ställs på samarbetspartnerna. Det är därför en enorm ära att bli vald av ett av världens största band. Metallicas turnéschema är beroende av att vi levererar kvalitet. Samtidigt är partnerskapet ett uttryck för ett gemensamt engagemang och en strävan efter att minska koldioxidutsläppen – även inom kultur- och underhållningsbranschen. Genom att stödja Metallicas turné möjliggör Iveco ett mer hållbart evenemang och stöttar samtidigt bandets engagemang i miljöfrågor, säger Håkan Jönsson, Business Director på Iveco Nordics.

Fordonen som används går på el och biogas och grundmodellerna är Iveco S-Way och S-Eway. Även minibussarna E-Daily och Daily Natural Gas används – som ”shuttle-tjänster” för bandets personal under konserterna.

Den stora karavanen av bilar kommer inte att vara lätt att missa, då både lastbilar och minibussar är designade i uppseendeväckande färger och mönster.

– Liksom Metallicas musik och image har bilarna fått en vass design, som samtidigt är stilfull och nutida i en kombination av gult och matt svart. Det råder ingen tvekan om att Metallica-karavanen kommer att synas på vägarna och det gillar vi, säger Håkan Jönsson.

M72-turnén refererar till Metallicas elfte och senaste album "72 Seasons" och talet 72 hänvisar till en persons formativa första 18 levnadsår.

Det är ingen tvekan om vilket band det är du möter på vägen. Foto: Iveco