Energibranschen gör en ”Svenska Truckers”

Publicerad ons, 03/15/2023 - 18:59

Realityserien Svenska Truckers har gjort att tusentals unga intresserat sig för lastbilar och föraryrket. Nu har Vattenfall, Skellefteå Kraft och Energiföretagen Sverige gått ihop för att skapa en egen realityserie, för att fler ska få upp ögonen för energibranschen.

”För första gången kommer tittarna att få följa med bakom kulisserna på några av Sveriges mest fascinerande arbetsplatser när Viaplays nya serie Högspänning har premiär. I serien bjuds tittarna med till vattenkraftverk, vindturbiner och de tusentals milen med högspänningsledningar som försörjer Sverige med livsviktig energi.”, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

–  Intresset för energifrågor har aldrig varit större. Elpriser, elanvändning och olika fossilfria kraftslag diskuteras flitigt. Vi ville ta chansen att visa hjältarna bakom delar av Sveriges energiförsörjning, säger Lotta Henrysson som är HR-chef för Vattenfall Sverige.

Tittarna får i serien följa med under arbetsdagen och se de utmaningar som medarbetarna ställs inför. Det kan handla om att rensa ledningar från träd under en snöstorm eller att jobba hundra meter upp i luften på vindkraftverken, säger Lott Henrysson och menar att kan ge en större förståelse för hjältarna som gör dessa insatser.

– Vi vill visa branschen från insidan och det har aldrig gjorts förr.

Energibranschen har, liksom åkerinäringen, stora behov av att säkra kompetens och nya medarbetare både nu och för framtiden. Det handlar om ingenjörer, tekniker, linjemontörer, systemutvecklare och projektledare.

”Högspänning” produceras av Delta Studios i samverkan med Energiföretagen Sverige. Serien har premiär den 27 mars 2023 på Viaplay och visas även på måndagar klockan 21.00 på TV3

Från inspelningen av den nya realityserien Högspänning.