Falkenklev tog hem Laddguldet

Publicerad tis, 12/06/2022 - 17:07

I fredags delades årets pris för ”Laddguldet” ut vid elbilsmässan Ecarexpo i Göteborg. Vinnare i kategorin Fastighetsägare blev det skånska åkeriet Falkenklev Logistik. Bolaget har på kort tid uppfört landets största laddpark för tunga fordon i Malmö.

Laddparken i Malmö har plats för hela 22 tunga lastbilar och är därmed den största i Sverige i sitt slag. Elen kommer från Falkenklevs egen solcellspark utanför Perstorp, och till den egna verksamheten har bolaget köpt in sex tunga eldrivna lastbilar som ska gå i distributionstrafik för DHL. I anslutning till laddparken byggs nu ett energilager på 2MWh och här finns även en automatbutik och en liten lunchrestaurang.

I juryn fanns representanter från Mobility Sweden, Sveriges Åkeriföretag, Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Powercircle, Klimatkommunerna, Ecarexpo och 2030-sekretariatet. Maria Stenström (2030-sekretariatet) och Svante Axelsson (Fossilfritt Sverige) delade ut priset med motiveringen:

Falkenklev Logistik är den lilla aktören med imponerande slagkraft. Med aktningsvärd beslutsamhet ger de ett lysande exempel på hur framtidens transportlösningar kan inkluderas i kärnverksamheten. Ett strategiskt och klimatsmart helhetstänk syns likt en röd tråd i allt från byggnadsmaterial till laddlösningar och energiförsörjning, där solcellsparker byggs utifrån möjligheten att odla under panelerna. På kort tid har de dessutom skapat Sveriges största laddpark för tung trafik. Medan initiativförmåga och motivation är ledord, ser vi också hur långsiktighet genomsyrar hela verksamheten och skapar förutsättningar för fortsatt höga ambitioner.

Falkenklev startades 1957 i Tjörnarp och har kört för DHL (då ASG) sedan dess. Det drivs idag av barnbarnen till grundarna Brita och Sture Nilsson. Vd är Victor Falkenklev.

Victor Falkenklev tar emot Laddguldet. Till vänster Maria Stenström och till höger Svante Axelsson.