Fler rattonyktra fastnar i gränskontroller

Publicerad fre, 03/17/2023 - 09:23

Tullverket ser en kraftig ökning av antalet förare som ertappats med alkohol eller narkotika i blodet när de försökt köra in i Sverige. Många är yrkesförare som tagit centralstimulerande substanser, till exempel amfetamin.

På sex år har antalet förare som ertappats med narkotika i blodet i samband med att de passerat någon av Tullverkets gränskontroller nästan femdubblats. Från 31 personer 2016 till 149 personer 2022. Den faktiska siffran är sannolikt ännu högre, eftersom statistiken från 2022 bara sträcker sig till den 26 oktober. Även antalet som ertappats med alkohol i blodet har ökat under samma period, från 303 år 2016 till 420 personer i oktober förra året. Det rapporterar alkomätarföretaget Alcosense som gjort en sammanställning av siffrorna.

Enligt Tullverket är en tredjedel av de som åkt fast yrkesförare. Vissa av dem använder olagliga substanser för att kunna köra sina fordon längre tider utan paus och vila. 

– Förutom att det snedvrider konkurrensen är det fullkomligt livsfarligt när tunga lastbilstrailers framförs på våra vägar av drogpåverkade förare, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd i ett pressmeddelande.

I november 2020 avled två personer i samband med en olycka där en lastbil kolliderade med en personbil. Lastbilschauffören visade sig ha 2,37 promille i blodet vid olyckstillfället. Även i slutet av 2021 inträffade en liknande olycka, där en person omkom efter en kollision med en lastbil framförd av en onykter förare.

Hunter Abbott, före detta racerförare och grundare till Alcosense, menar att fler kontroller är det bästa sättet att vända trenden.

– Många förare är i vissa fall inte ens medvetna om att de kör rattfulla, eftersom de har en felaktig bild av hur länge alkoholen är kvar i kroppen. Fler kontroller innebär att fler påverkade förare kan hittas. Det i sin tur gör vägarna säkrare och kan rädda liv, säger han.

Ett sätt att stoppa fler onyktra förare är så kallade alkobommar, som testats vid flera svenska hamnar och visat en minskning av antalet förare som testade positivt när bommarna funnits på plats en tid.  

Alkobommarna är ännu en permanent del av Sveriges gränskontroller, men den svenska regeringen fattade i december beslutet att ge Trafikverket 54 miljoner kronor att förmedla i bidrag till aktörer som vill etablera anläggningar för nykterhetskontroll vid Sveriges gränser.

Allt fler fastnar i nykterhetskontroller vid gränsen. Foto: Robert Henriksson, DN/TT