Fler vuxenutbildade inom transport får jobb

Publicerad

Etableringsgraden för personer som gått vuxenutbildning riktad mot transportsektorn ökar kraftigt. Ett år efter avslutad utbildning har nu fler än 56 procent fått jobb, vilket innebär att siffrorna är tillbaka på samma nivå som före pandemin.

2022 avslutade 2 051 personer en vuxenutbildning riktad mot transportsektorn. Det är nästan dubbelt så många som tre år tidigare. 56,4 procent av dessa var dessutom etablerade på arbetsmarknaden ett år senare, en ökning med drygt 36 procent jämfört med året innan. Enligt Skolverkets senaste statistik är etableringsgraden nu uppe på samma nivå som före pandemin.

– Det är mycket roligt att kunna konstatera att antalet platser på vuxenutbildningarna ökat och närmast fördubblats sedan 2019. Det är något vi arbetat målmedvetet för och det är också glädjande när vi också ser hur etableringsgraden ökar, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Transportrelaterade vuxenutbildningar är den typ av vuxenutbildning som ger störst möjligheter till arbete ett år efter avslutad utbildning, efter vuxenutbildningar riktade mot vårdsektorn. Det gäller för både män och kvinnor.

– Det skickar en tydlig signal om vilka goda chanser som finns till jobb inom transportsektorn. Det är inte minst viktigt när allt fler väljer att sadla om i vuxen ålder, och ett kvitto på att utbildningen är relevant för branschen, säger Caj Luoma.