Förlängt tillstånd för Cementa

Publicerad

I tisdags meddelade regeringen att Cementas nuvarande tillstånd för kalkbrytning vid anläggningen i Slite förlängs i cirka 8 månader, från 1 november 2021. Det innebär längre tid för brytning, men den totala mängden som får brytas förblir oförändrad.

Näringsminister Ibrahim Baylan och miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund höll på tisdagen en pressträff med anledning av att cementtillverkaren Cementas ansökan om fortsatt brytning av kalk i Slite på Gotland avvisats av Mark- och miljööverdomstolen. De fastslog att ett eventuellt stopp av brytningen får stora konsekvenser för samhället, speciellt inom bostadsbyggande, infrastruktur och energiomställning, samt att Sverige under överskådlig tid kommer att behöva cement för att utveckla samhället.

För att kunna förlänga tillståndet har regeringen tagit fram förslag på tillfälliga ändringar i miljöbalken. Ministrarna påpekade också att regeringen arbetar med flera åtgärder som syftar till att minska sårbarheten för samhället, öka cirkulariteten för ändliga resurser och utveckla nya byggmaterial och metoder.

Per Bolund tydliggjorde att domstolsprocessen som rör tillståndsfrågan måste ha sin gång utan regeringens inblandning. Pressträffen gav inga konkreta svar på hur det inhemska behovet av cement ska säkras ifall Cementas nya ansökan om kalkbrytning också avslås. Enligt en beräkning som gjorts av branschorganisationen Byggföretagen skulle ett totalstopp för brytningen kunna leda till uppsägningar i storleksordningen 280 000 tjänster och ett investeringsbortfall på 20 miljarder kronor i månaden.