Första batteridrivna underjordstrucken med fossilfritt stål

Publicerad fre, 12/02/2022 - 10:14

Verkstadsbolaget Epiroc har tagit fram en prototyp av en batteridriven underjordstruck tillverkad med fossilfritt stål. Minetruck MT42 Battery har ett koldioxidavtryck som är 10 ton lägre per tillverkad enhet.

– Utvecklingen av ny teknik är avgörande för att möjliggöra övergången till en koldioxidsnål ekonomi. Vårt fossilfria stål minskar omedelbart koldioxidavtrycket till nära noll utan att kompromissa med den höga kvalitet och egenskaper man kan förvänta sig av SSAB-stål. Det är samma stål, bara utan den negativa miljöpåverkan, säger Johnny Sjöström, chef för SSAB Special Steels.

Minskningen i koldioxidutsläpp motsvarar ungefär utsläppen från fem bensindrivna personbilar under ett år och kommer av att trucken är eldriven och att flaket är tillverkat av fossilfritt stål från SSAB. Minetruck MT42 Battery är den första gruvtrucken för underjordsverksamhet som tillverkas med fossilfritt stål.

– Partnerskapet kommer att hjälpa Epiroc att påskynda resan för att skapa en mer hållbar framtid, leverera världens grönaste maskiner och stötta sina kunder. I övergången till en ny ekonomi med låga koldioxidutsläpp kommer våra produkter och tjänster att vara viktiga för att våra kunder ska kunna nå sina klimatmål, säger Sami Niiranen, chef för Epirocs underground-division.

Minetruck MT42 Battery presenteras i en video här.

Den första batteridrivna underjordstrucken med fossilfritt stål är tillverkad av Epiroc.