Första laddstationen invigd för Milence

Publicerad

Milence, ett bolag som ägs gemensamt av flera lastbilskoncerner, har öppnat sin första så kallade laddningshubb i Sverige. Platsen är Varberg och ytterligare 10 hubbar är under byggnation på olika platser i Sverige.

Milence, ett joint venture-bolag som ägs av Daimler Trucks, Traton och Volvokoncernen, har öppnat sin första nordiska ”laddningshubb” för lastbilar i Varberg. Det är den fjärde hubben i Europa och den första av de 10 laddhubbar som nu är under byggnation i Sverige och blir en del i utvecklingen av det som bolaget planerar ska bli det största publika laddningsnätverket för tunga fordon i Europa. Ytterligare laddhubbar öppnar senare i år i Åstorp, Ödeshög och Landvetter.

— Med sex laddningshubbar under utveckling och fyra som ska öppnas redan i år är Sverige en av våra viktigaste marknader, säger Anja van Niersen, vd på Milence.

Laddningshubben i Varberg är som alla andra Milence-hubbar öppen för alla lastbilsmärken. 

I en första fasen har åtta laddplatser med fyra CCS-laddare (som var och en ger upp till 400 kW laddeffekt) installerats. I den andra fasen, under 2025, kommer ytterligare laddplatser och MCS-laddare (Megawatt Charging System) att läggas till. Det ökar laddningskapaciteten avsevärt och ger en snabbare och mer tillförlitlig laddning för tunga fordon.

Milences laddningshubbar är avsedda att vara en plats för lastbilar och förare att både ladda och vila. Den nya hubben i Varberg erbjuder därför en lounge, duschar och toaletter. Parkeringsområdet är inhägnat och säkrat med åtkomstkontroll, upplyst och utrustat med kameraövervakning och Wi-Fi.

Ett flertal kort kan användas för betalningar vid hubben. Direktbetalningar via Milence-appen eller med bankkort kommer också att vara möjliga. Standardladdning kostar i nuläget 0,4 EUR (0,399 EUR och 4,53 SEK) per kilowattimme, exklusive moms. Den aktuella taxan kommer även att visas i Milence-appen och på displayen på varje laddstation.

Den nya laddstationen, eller "laddningshubben", i Varberg.