Första serietillverkade 64-tonnaren visades upp

Publicerad fre, 09/29/2023 - 13:08

Under mässan E-Com Expo visade Scania Sverige för första gången upp sin serietillverkade ellastbil för 64 ton.

Ellastbilar för lokal och regional drift finns i serietillverkning sedan en tid tillbaka. Men inte fjärrbilar på 64 ton. Men nu är det på gång, och Scania tog alltså tillfället i akt att visa upp ett första serietillverkat exemplar av en lastbil för vikter upp till 64 ton under mässan som anordnades i Arlandastad.

– Den är verkligen anpassad för svenska väger och svenska bruttovikter. Vi ser också att man kan köra ännu tyngre än 64 ton. Med längre räckvidd, snabbare laddning och högre tonnage fungerar de utmärkt för flera segment och skapar större flexibilitet för åkerierna, säger Joar Turesson, ansvarig för Scanias democenter i Borås.

Under året har Scania ställt om produktionen för ellastbilar i den ordinarie chassilinjen i Södertälje. Batterifabriken är invigd och tar nu emot celler från Northvolt. Batterilaboratoriet i Södertälje som varit i drift i cirka två fokuserar främst på batteriprestanda och livslängdsprestanda. Miljoninvestering görs vid testbanan. Och lanseringen av tjänsten Scania Charging Access underlättar både laddning och betalningen för våra kunder. Nästa år är det dags för fjärrbilarna.