Första tunga elektriska lastbilen i Afrika

Publicerad tors, 03/16/2023 - 19:24

Volvo Lastvagnar är på väg att leverera en eldriven lastbil till Marocko. Det är enligt bolaget den första tunga batterielektriska lastbilen från en global tillverkare som tas i kommersiell drift i Afrika.  

Lastbilen, en Volvo FE Electric, ska köra sopor i staden Rabat i Marocko. Marocko ligger redan långt fram inom framför allt solenergi och har världens största koncentrerade solenergianläggning, Noor Quarzazate, som ligger 200 km sydost om Marrakech.

– Vi är stolta över att vara det första företaget inom avfallshantering i Marocko och Afrika som har valt att investera i hållbar mobilitet i samarbete med Volvo. Genom att ta ett steg mot elektrifiering av vår lastbilsflotta minskar vi våra koldioxidutsläpp och vårt klimatavtryck. Vi kommer fortsätta investera i innovationer som hjälper till att minska utsläppen och som är bra för miljön, och också hjälper våra kunder att uppfylla sina egna hållbarhetsmål, säger Youssef Ahizoune, vd för Armakoncernen som har köpt lastbilen.

En Volvo FE Electric sopbil blir den första tunga lastbilen från en global tillverkare som kör i Afrika. Foto: Volvo Trucks