Fusk med avgaser värre än befarat

Publicerad fre, 06/02/2023 - 10:55

Tidningen Aktuell Hållbarhet visade för ett år sedan att det är mycket enkelt att koppla bort avgasreningen på lastbilar. Ett europeiskt forskningsprojekt har nu visat att det med stor sannolikhet är väldigt många som gör just detta ute i Europa.

I en artikel i Aktuell Hållbarhet refererar skribenten till en forskningsrapport som nu håller på att sammanställas för att kunna presenteras för bland annat Europakommissionen. Men enligt informationen har forskarna upptäckt misstänkt höga utsläpp av kväveoxider från nästan 40 procent av de lastbilar som kontrolleras runt om i Europa. Utsläppen är enligt forskarna så höga att det knappast kan röra sig något annat än fusk med avgasreningen. Att koppla bort reningen kan enligt Aktuell Hållbarhet innebära besparingar på hundratusentals kronor på några års sikt.

– Det är så uppenbart att vi missar de här utsläppsminskningarna och behöver hitta något sätt för att minska fusker och identifiera gammal reningsutrustning som inte längre fungerar, säger utsläppsexperten Åke Sjödin vid IVL Svenska miljöinstitutet enligt artikeln.

Undersökningarna har gjorts i städerna Krakow, Milano och Prag och mest omfattande verkar fusket vara med Euro V-lastbilar tillverkade mellan 2008 och 2012, där över 60 procent av de kontrollerade lastbilarna bröt mot kraven. Bland de bilar som kontrollerades nattetid höll sig inte en enda inom ramen för reglerna.

Prag är en av de städer där kontrollerna genomförts. Foto: Istockphoto.com