Global logistikaktör går in i Flexis SAS

Publicerad ons, 04/03/2024 - 12:23

Volvos och Renaults nya bolagssatsning på transportbilar, Flexis SAS, har fått en tredje medlem, logistikexperten CMA CGM Group. Totalt planerar de tre bolagen att investera 720 miljoner euro i verksamheten fram till 2026.

Det var i oktober förra året som Volvokoncernen och Renault Group tecknade avtal om att bilda det nya bolaget Flexis SAS som ska utveckla helt elektriska och mjukvarudefinierade skåpbilar för stadslogistik. CMA CGM Group tecknade samtidigt ett icke bindande avtal, och nu har man formellt gått in i bolaget med 10 procent av ägandet. CMA CGM kommer via en egen energifond investera 120 miljoner euro fram till 2026, och de övriga bolagen har åtagit sig att investera 300 miljoner euro var under samma tidsperiod.

Genom sin gemensamma satsning ser bolagen stora möjligheter i kombinationen av erfarenheter från två ledande fordonsutvecklare och en ledande expert på fordonslogistik.

Det nya bolagets fordon ska byggas på en helt ny och flexibel plattform som utvecklats direkt för eldrift. Tillsammans med ny och effektiv mjukvara som optimerar logistiken ska kunderna kunna få ner kostnaderna med 30 procent, enligt ett pressmeddelande från Renault. Fordonen ska också erbjuda marknadens första ”800-voltsarkitektur”, och de ska tillverkas i Renaults anläggning i Sandouville. Man räknar med att behöva anställa fler än 500 personer de kommande fyra åren.