Götene satsar på flytande biogas för lastbilar
Svensk Åkeritidning var på plats i Götene på onsdagen, den 13 mars, när Sveriges första tankstation för flytande biogas inom ramen för Klimatklivet invigdes.
Etableringen i Götene är resultatet av att ett av Sveriges större fristående privatägda åkerier – Götene Kyltransporter – nu gör en av de största investeringarna i Sverige, genom att transportera gods med 6 lastbilsekipage som kör på flytande biogas (LBG).
För närvarande är åkeriets plan att sätta i drift ett 50-tal biogasdrivna lastbilar framöver.
- Flytande biogas är framtiden – det är vi övertygade om, säger Dennis Karlsson, vd i Götene Kyltransporter. Andra drivmedel kommer inte att räcka när vi vill erbjuda fossilfria och hållbara transporter åt våra kunder.
Götene Kyltransporter bildades 1976 av nuvarande ägaren Ulf Johanssons far Arne Johansson. 1990 övertog Ulf företaget. I dag förfogar bolaget, med cirka 300 anställda, över en fordonsflotta på 110 lastbilar.
Sedan 2004 driver Ulf Johansson även omfattande lagrings- och logistikverksamhet via Götene Kyllager som i dag har en lagringskapacitet på 18 000 pallplatser kylda varor och 20 000 pallplatser fryst gods.
- Dagens krav på den senaste tekniken, ökad flexibilitet och minskad miljöbelastning är en utmaning för hela branschen, säger Ulf Johansson. För oss är det en självklarhet att utvecklas och inte stå still. Det leder till bättre arbetsförhållanden för personalen och en bättre miljö för oss alla.
Miljökraven hos åkerier och logistikföretag är stora.
Götene Kyltransporter tar sitt ansvar med råge.
- Vi har helt enkelt ett stort intresse i hållbar utveckling, säger Ulf Johansson.
Ett antal av de större livsmedelsföretagen och mejerierna är större kunder till Götene Kyltransporter. Av det skälet är miljö och hållbarhet viktiga faktorer.
Åkeriets moderna, välskötta och stilrena lastbilar trafikerar södra och mellersta Sverige.
- Vi kör på nästan 100 procent förnybart och fossilfritt, säger Ulf Johansson. Vi har kört på HVO tidigare men lämnar detta då det blivit en bristvara och vi går nu över till RME och flytande biogas.
Nu väntas en fortsatt snabb utbyggnad av infrastruktur för tankning av flytande biogas – som kommer förbättra förutsättningarna för att kunna ställa om tung trafik från fossila bränslen till förnybara drivmedel.
Det är Fordons Gas Sverige – som ingår i franska Air Liquide-koncernen – som står bakom den nya tankstationen och ser anläggningen som symbolisk för den kommande utvecklingen.
- Investeringsstödet från Klimatklivet har verkligen inneburit ett stort steg framåt för vår bransch, säger Emil Glimåker, vd i Fordons Gas Sverige. Ju fler som investerar i klimatsmarta, gasdrivna lastbilar och ju fler tankstationer vi kan etablera – desto snabbare kommer vi klara av omställningen till hållbara transporter.
Volvo Lastvagnar ser övergången från diesel till flytande biogas som en viktig förutsättning för att nå Sveriges klimatmål, en minskning av koldioxidutsläppen från transporter med 70 procent till år 2030.
- Den nya tankstationen i Götene är ett bra exempel på den samverkan och vilja som finns hos alla parter för att nå Sveriges utmanande mål, säger Lars Mårtensson, miljö-och innovationschef på Volvo Lastvagnar. Flytande biogas spelar en viktig roll i omställningen – och nu tror vi på en fortsatt snabb utbyggnad av infrastrukturen.
Tillsammans är dessa aktörer med i samverkansprojektet Västsvensk arena för flytande biogas, som projektleds av Closer.
- Det är glädjande att se hur väl projektet lyckas samla hela kedjan, från biogasproduktion, via fordonstillverkare och distributörer ända till åkare och transportköpare, säger Helena Holmberg, vice ordförande i regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen.
Eva Svedling, statssekreterare åt miljö- och klimatminister Isabella Lövin, medverkade också i invigningen av den nya tankstationen för flytande biogas i Götene.
- Omställningen till en fossilfri fordonsflotta och utveckling av klimatinvesteringsprogrammen ingår i regeringens 73-punktsprogram, säger hon. Här är Klimatklivet ett viktigt verktyg i detta arbete.
Att sprida kunskap om utveckling och ny teknik är en viktig del i projektet.
- Flytande biogas, LBG, anses ha stor potential för att bidra till omställningen mot hållbara transporter, säger Karl Jivén, forskare och ansvarig för systemanalysdelen som utförs av IVL Svenska Miljöinstitutet. Det känns mycket stimulerande att med vetenskapliga metoder följa upp och belägga detta.
Fakta
Flytande gasenergi är ett drivmedel som kan mätas med diesel när det kommer till räckvidd – och därför är det ett hållbart alternativ till tunga fjärrtransporter, det vill säga den typen av lastbilsfrakter som Götene Kyltransporter till stor del utför.
Genom att ersätta olja och diesel med LNG kan utsläppen av koldioxid minska med 20 – 25 procent, eller upp till 95 procent vid enbart drift med flytande biogas. Utsläppen av kväevoxider minskar dessutom med 90 procent, samtidigt som utsläppen av svavel- och kväveoxider samt partiklar i princip försvinner helt.
Att tanka flytande biogas är egentligen inte konstigare än att tanka diesel – bara lite annorlunda. Tidsmässigt är det ingen skillnad att tanka flytande biogas jämfört med att tanka diesel. På grund av drivmedlets låga temperatur måste man dock vidta vissa försiktighetsåtgärder, till exempel använda handskar och glasvisir för ansiktet eller skyddsglasögon.
Redaktionen
akeritidning@akeri.se
010-510 54 00