Högst etableringsgrad inom transport
Fordon och transport är de yrkesutbildningar som oftast leder till jobb efter examen. Det visar en ny rapport från Skolverket. Högt upp på listan ligger även bygg och anläggning samt VVS och fastighet.
Tre år efter examen hade 80 procent av de examinerade eleverna från fordons- och transportprogrammet jobb. För yrkesprogrammen som helhet är andelen 64 procent.
Det går också snabbt att få jobb för många. VVS- och fastighetsprogrammet är en yrkesutbildning som även den ger bra möjligheter till jobb (79 procent efter tre år), men där går etableringen på arbetsmarknaden inte lika snabbt som, för fordons- och transporteleverna som ofta går direkt ut i jobb.
– Det är glädjande att vi återigen får ett bevis på att en utbildning inom transportsektorn leder till jobb. Undersökningen ger även politiker och andra beslutsfattare ett underlag vid fördelningen av utbildningsresurser. Väljer de att satsa på transportrelaterade utbildningar kan de i förlängningen räkna med ökade skatteintäkter på orten, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.
För elever som tog examen från yrkesprogram 2020/2021 var etableringsgraden lägst inom hantverk, naturbruk, hotell och turism, barn och fritid samt restaurang och livsmedel. Av dessa hade färre än hälften jobb 2022. För hotell och turism samt restaurang och livsmedel har dock utsikterna förbättrats betydligt, men från mycket låga nivåer.
Statistiken i rapporten visar också att etableringen på arbetsmarknaden ett år efter yrkesexamen ökade med nio procent 2022 jämfört med 2021, från 46 till 55 procent. Andelen är högre även jämfört med åren före pandemin.
Läs hela rapporten här.
Mats Hellström
Chefredaktör
010-510 54 45
mats.hellstrom@akeri.se