Ingen EU-omröstning om cabotage och utstationering
På onsdagsmorgonen meddelade Europaparlamentets konservative talman Antonio Taiani i EPP-gruppen att mobilitetspaket 1 lyfts bort från dagordningen från onsdagens omröstning i Europaparlamentet i Strasbourg med hänvisning till artikel 175. Därmed blir det ingen omröstning av framarbetade förslag gällande bland annat cabotage och utstationeringsdirektiv.
Nya, skärpta regler för schyssta villkor och ökad säkerhet på vägar inom EU stoppades på onsdagen, efter beslut av Europaparlamentets konservative talman Antonio Tajani.
Konservativa och östeuropeiska EU-politiker slog till bara några timmar innan parlamentet skulle ta ställning till vägpaketet. Paketet rymmer lagförslag för så kallad utstationerad arbetskraft, lastbilsförares kör- och vilotider samt nya regler för cabotage.
Redan i början av veckan försökte den politiska gruppen ECR stoppa den planerade omröstningen, men fick då inte tillräckligt stöd. Nu grep alltså den konservative talmannen in och beslutade skicka tillbaka förslaget till transportutskottet.
De flesta motståndarna till mobilitetspaketet finns bland konservativa EU-politiker och EU-politiker från centrala och östra Europa, bland andra den grupp som moderaterna och kristdemokraterna tillhör – EPP. Även den grupp som sverigedemokraterna tillhör – ECR – är motståndare till paketet. Den svenske sverigedemokratiske EU-parlamentarikern Peter Lundgren förordar dock en omröstning och ett införande av mobilitetspaketet med skärpta regler för schyssta villkor och ökad säkerhet inom åkeribranschen i EU.
Den tyske socialdemokratiske Europaparlamentarikern Ismail Ertug, som är en av rapportörerna för EU:s mobilitetspaket, beklagar att ärendet lyftes bort från dagordningen i Strasbourg.
- Det verkar vara destruktiva krafters verk, som till varje pris har försökt att förhindra en omröstning, säger han till den tyska nyhetsagenturen DPA (Deutsche Presse Agentur).
Marita Ulvskog, socialdemokratisk Europaparlamentariker och ledamot av det ansvariga transportutskottet är rasande över att omröstningen om mobilitetspaketet stoppades på onsdagen.
- Det här är skandal, säger hon. Högerpopulister och konservativa gör gemensam sak och låter oss inte ens rösta om det förslag för att skapa ordning och reda på vägarna som vi jobbat med i fem år. Nu visar det sig vem som är beredd att stå upp för den svenska modellen, inte bara på papperet utan också i verkligheten. Det är moderaternas och sverigedemokraternas vänner i parlamentet som gör allt för att svenska kollektivavtal inte ska gälla inom transportområdet.
Ulvskog konstaterar att man inte ens har en månad på sig att få nya regler på plats.
- Chansen är mycket liten att nästa parlament, som tillträder efter EU-valet, ska lyfta frågan på nytt. I värsta fall dras förslaget tillbaka och vi måste börja om från början, säger hon.
Artikel 175 omfattar behandling av ändringsförslag ingivna för behandling i plenum. Om mer än 50 ändringsförslag och krav på särskild eller delad omröstning har ingetts till ett betänkande för behandling i plenum får talmannen, efter samråd med utskottsordföranden, uppmana det ansvariga utskottet att hålla ett sammanträde för att behandla dessa ändringsförslag
eller krav. Endast ändringsförslag och krav på särskild eller delad omröstning som då stöds av minst en tiondel av utskottets ledamöter ska tas upp till omröstning i plenum.
NLA – Nordic Logistics Association – som är Sveriges Åkeriföretags, danska DTL:s och norska NLF:s lobbyorganisation i Bryssel – uppskattar att det kommit in minst 1 500 ändringsförslag. Flertalet av dessa ändringsförslag inkom från östeuropeiska EU-parlamentariker med avsikt att fördröja och försvåra en omröstning om mobilitetspaketet före valet till Europaparlamentet i maj i år.
På onsdagen genomförde dock Europaparlamentet omröstningen om förslaget till ändring av bestämmelserna om kombinerad transport. Tyvärr fanns inte majoritet att stryka artikel 4, men det var trots allt 46 procent av de parlamentariker som röstade som önskade få den struken. Detta gör att förhandlingsmandatet inte är så starkt för parlamentet. Artikel 4 är den bestämmelse som öppnar upp för att utländska åkerier får utföra vägtransportdelen av en kombinerad transport i en annan medlemsstat än den bolaget är etablerat, utan någon begränsning varken i tid eller i antal transporter.
Redaktionen
akeritidning@akeri.se
010-510 54 00