Kinnarps når hållbarhetsmål i förtid med längre lastbilsekipage

Publicerad

Kinnarps fortsätter att satsa på hållbarhet och når sina utsläppsmål i förtid. Det visar den nya hållbarhetsrapport som offentliggjordes på onsdagen, den 23 januari.

- Vårt mål är kundnytta, säger Johanna Ljunggren, Sustainability Manager i Kinnarps. Det ska vara enkelt för kunderna att göra hållbara val och att hushålla med mänskliga och materiella resurser. 

Hållbarhetsrapporten 2018 omfattar alla varumärken i koncernen – Kinnarps, Drabert, Materia, Martin Stoll, NC Nordic Care och Skandiform. Den beskriver hållbarhetsarbetet ur ett helhetsperspektiv, med fokus på hur koncernen bidrar till FN:s globala mål. Rapporten visar bland annat att Kinnarps har nått målet att minska sina klimatpåverkande utsläpp i förtid.


- Målet var 20 procent minskning till år 2020 jämfört med basåret 2014, säger Johanna Ljunggren. Årets resultat är 22 procent. Därför sätter vi upp ett nytt ambitiöst mål på 35 procent till samma år. En av orsakerna till att vi har lyckats så bra, är att vi har ersatt gasolbaserad produktion med fjärrvärme vid fabriken i Jönköping. 

Kinnarps egenutvecklade logistiksystem är unikt på marknaden och möjliggör redan i dag 50 procent mer last än branschgenomsnittet. Under 2018 har Kinnarps tagit nästa steg i utvecklingen och initierat ett pilotprojekt i samarbete med Volvo och Transportstyrelsen, vilket Svensk Åkeritidning tidigare har rapporterat om. Med längre lastbilsekipage, som tillsammans kan bära tre transportskåp istället för två, ger ”High Capacity Transport” ökad lastvolym och minskad klimatpåverkan. 


- Det finns en strategiskt viktig koppling mellan vårt hållbarhetsarbete och vår affärsplan, säger Johanna Ljunggren. Att hushålla med mänskliga och materiella resurser är sunt förnuft och är bra för alla; för våra kunder, för leverantörerna och för oss. För att kunderna ska känna att hållbara val är både enkla och ekonomiskt smarta så måste vi erbjuda konkret affärsnytta. Därför har vi under 2018 jobbat intensivt med att utveckla nya cirkulära affärsmodeller som gör det enkelt för kunderna att renovera och återanvända våra möbler i sina projekt. Möbelbranschen behöver nya, hållbara affärsstrukturer – och vi vill vara med och leda utvecklingen.