Krone köper aktier i konkurrent

Publicerad fre, 06/28/2024 - 11:34

Krone Group har köpt en del av aktierna i österriskiska Schwarzmüller Group, med en omsättning på över 4 miljarder kronor. De två familjeägda företagen ska nu gemensamt accelerera utbyggnaden av produktionsnätverk och etableringen av rikstäckande service via ett kompletterande produktsortiment.

Med sin årliga omsättning på 390 miljoner euro och 1 950 engagerade anställda är den österrikiska Schwarzmüller Group från Freinberg nära Schärding i Österrike en stor europeisk tillverkare av specialfordon inom kommersiella fordonssektorn. Den breda portföljen inom långväga transport, bygg och infrastruktur kännetecknas bland annat av lättviktskonstruktion och ett brett utbud av produktanpassningsmöjligheter. Det handlar inte minst om lättviktssläpvagnar, robusta tipp- semitrailrar, tankbilar och ett brett utbud av lastbilskarosser med låglastare och släpvagnar med olika användningsområden såsom timmertransporter.

Schwarzmüller-gruppen har fyra produktionsanläggningar i Tyskland, Ungern, Tjeckien och Österrike, som var och en är specialiserad, samt filialer i nio andra länder – något som stärker Krones europeiska närvaro och säljnätverk. Dessa platser ska nu integreras under Krone Commercial Vehicle Groups paraply och på så sätt öka distributionskapaciteten och utbyggnaden av servicenätverk i Europa.

Schwarzmüller-gruppen kommer att behålla sina varumärken för att bevara identiteten men samtidigt genom köpet kunna använda synergierna till innovation och tillväxt. Med stöd av expertis från Krone kommer Schwarzmüller Group dessutom att fortsätta verka under den befintliga ledningen.

– Vi ser detta partnerskap som ett viktigt steg mot en ännu bredare produktportfölj och en utökad tjänstevärld. Vårt mål är att kunderna ska hitta rätt transportlösning från oss hela tiden. Inkluderingen av Schwarzmüller i Krone Commercial Vehicle Group säkerställer att vi kan möta detta krav i ännu större utsträckning, säger Bernard Krone, styrelseordförande för Krone-koncernen, i ett pressmeddelande.

Köpet är villkorat av myndigheters godkännanden.