Laddguldet laddar för final

Publicerad tors, 11/24/2022 - 19:01

Laddguldet 2022 ska kora den kommun och fastighetsägare i Sverige som på bästa och mest långsiktigt sätt främjar användandet av laddbara fordon. Sju finalister är klara för finalen den 2 december, och en av dessa är Falkenklev Logistik.

I Laddguldet 2022 ställs Sveriges kommuner och fastighetsägare sida mot sida i deras arbete med att främja laddbara fordon. Den 2 december koras vinnarna på elbilsmässan E-Carexpo i Göteborg.

- Att juryn har ett svårt arbete i år är ett positivt besked för Sveriges omställning till hållbara resor och transporter. Alla nominerande står inför olika utmaningar och förutsättningar, men de sju som ses i final samlas alla kring ”a sense of urgency”. Vi bevittnar ett attitydskifte där omställningen är en naturlig del av kärnverksamheten, inte ett sidospår för eldsjälen, säger Maria Stenström, juryordförande och ansvarig för mobilitet och beteendefrågor vid 2030-sekretariatet.

Maria Stenström säger att de nominerade i allt högre grad vänder sig till hela fordonsflottan med alltifrån personbilar till tunga lastbilar och arbetsmaskiner.

– Det är ett viktigt steg som vi hoppas fler kan ta efter, säger hon.

Det familjeägda åkeriet Falkenklev Logistik har, trots sin ringa storlek, på kort tid skapat Sveriges största laddpark för tung trafik. Initiativen omfattar fordon, laddplatser, elproduktion från solceller och frekvensreglering med batteripack. Lidköpings kommun är nominerade för sin teknik, de stora investeringarna i publik laddinfrastruktur och en fullständig elektrifiering av stadstrafiken.

I Stockholms kommun har Elektrifieringspakten samordnat aktörer från bland annat fastighet, transport, drivmedel, forskning, mjukvara, hårdvara och elförsörjning. Ett aktivt samarbete har inletts med elnätets ägare Ellevio för att effektivisera installationen av laddgator. 

Bostadsbolaget SBB sticker ut bland de nominerade aktörerna genom sina volymsatsningar på 40 000 laddpunkter som även omfattar hyresfastigheter.

 

Om Laddguldet
Laddguldet 2022 delas ut fredagen 2 december 2022 på E-Carexpo, Svenska Mässan Göteborg. Prisutdelare är Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige. Juryn består av representanter från Allmännyttan, Fastighetsägarna, E-Carexpo, Mobility Sweden, Power Circle, Sveriges Åkeriföretag och Klimatkommunerna. Juryns ordförande och sammankallande är Maria Stenström på 2030-sekretariatet.
Nominerade i kategorin ”kommun: Umeå, Stockholm, Lidköping
Nominerade i kategorin ”fastighetsägare”: Vasakronan, Castellum, Falkenklev och Samhälsbyggnadsbolaget (SBB)