Lyckade omförhandlingar för LBC Frakt

Publicerad

De historiska prisökningarna på drivmedel sätter stor press på åkerinäringen. Täta indexregleringar är en helt nödvändig pusselbit för de flesta. LBC Frakt var tidigt ute med sina omförhandlingar och det har gått över förväntan, tycker vd Lars Reinholdsson.

– Det är klart att situationen är ansträngd och har varit det hela hösten och vintern. På logistiksidan har vi länge kört med drivmedelstillägg, men det finns ändå ett problem med eftersläpning när uppgångarna kommer så snabbt som de gör nu, säger Lars Reinholdsson.

Inom bygg- och anläggning har kostnadsförändringen historisk legat på 2–4 procent om året och där har LBC Frakt som så många andra inte använt DMT. Fram till nyligen.

 – Vi bestämde oss i somras att införa det även där, och gick ut med det i höstas till kunderna där vi berättade hur priserna skulle kopplas till index. Jag trodde att telefonen skulle börja brinna, men det har faktiskt inte kommit ett enda samtal från kunder som tycker att det är helt fel. De frågor som kommit har snarare handlat om hur kunderna själva ska koppla sina priser till energikostnaderna och ha koll på det hela praktiskt. Så nu kör vi med DMT som ändras varje månad.

De kommunala avtalen är svårast, menar Lars Reinholdsson, men den värmländska lastbilscentralen har påbörjat omförhandling av även dessa avtal som tidigare bara justerats en gång om året.

– Vi har några kommuner som sagt okej till justeringar, men några säger också blankt nej.

Varför säger de nej, tror du?

– Det handlar nog om okunskap, och att de inte törs. De vet inte hur de ska hantera avtalen så att de går i linje med LOU (lagen om upphandling, reds. anm.).

Lars Reinholdsson menar att LBC Frakt i det stora hela har lyckats att kompensera åkarna i bränsledelen. Han menar att det är viktigt att ha ett fungerande DMT och koppla det till bränsleinnehållet i kalkylen.

– Drivmedelskostnaden kan ju ligga på allt från 10 till 35 procent, beroende på vilken typ av transport man kör. Läget är såklart mycket mer akut för dem som ligger på 35 procent.

Om förutsättningarna blir ohållbara för många företag framöver måste samhället börja fundera på vilka transporter som inte ska drivas längre, för att kostnaden blir för hög, filosoferar Lars Reinholdsson.

– Transporter har varit väldigt billigt, och på ett sätt är det här en tillnyktring. Alla måste ställa sig frågan när smärtgränsen går, och förstå att transporter har ett stort värde.

Är det rimligt för e-handelsföretag att fortsätta erbjuda gratis transporter, exempelvis?

–  Ja, det kan man fråga sig. Många transportköpare kommer att behöva hantera såna frågor. Hur påverkar de höjda transportkostnaderna företagen och deras affärsmodeller, och vilka lösningar kan man hitta?

Lars Reinholdsson, vd på LBC Frakt. Foto: LBC Frakt