Mälardalens första publika laddstation för tung trafik invigdes

Publicerad fre, 12/02/2022 - 10:44

STOP 128 i Västerås har begåvats med Mälardalens första publika laddstation som är öronmärkt för tunga transporter. Först ut att ladda var en 20-årig förarelev.

STOP 128 är ett truckstop nära Hacksta och E18. Här har Mälarenergi nu invigt Mälardalens första publika laddstation som bara är till för tunga elfordon. Stationen ska kunna mata ut 360 kW i effekt, vilket betyder ca 5–6 mil på 10 minuters laddning för en tung lastbil. I anslutning till laddstationen installerar Mälarenergi även tre laddare för personbilar på 50kW.

Som representant för transportbranschens kommande generation lastbilsförare fick Isabella Sommerhall inviga stationen tisdagen den 29 november. Till vardags studerar hon till lastbilsförare på Edströmska gymnasiet i Västerås.

– Det kändes givet, säger Misagh Mogadasi, avdelningschef inom affärsområdet marknad & försäljning hos Mälarenergi. De här nya laddstationerna är en del i den långsiktiga omställningen av samhället och kommer innebära en rejäl förstärkning av laddinfrastrukturen i Mälardalen. Vi vill att Isabella och hennes studiekamrater ska se att vi inte bara pratar om omställningen, utan faktiskt gör den möjlig – och att vi gör detta tillsammans.

I samband med invigningen fick Isabella Sommerhall även prova på att både köra och ladda en ellastbil.

– Det kändes jättebra, säger hon. Lastbilen var väldigt skön och smidig att köra och eftersom den är så tyst innebär den en väldigt bra arbetsmiljö. Jag är själv engagerad i miljöfrågor och hoppas att det snart åker runt fler ellastbilar i Sverige.

Laddstationen bygger på teknik från ABB och är ett samarbete mellan Mälarenergi, Arver Lastbilar och Naturvårdsverket, som delfinansierar projektet genom Klimatklivet. Mälarenergi levererar laddarna och elen, medan Arver har upplåtit marken.

Den nya laddstationen invigdes i tisdags av 20-åriga Isabella Sommerhall, som studerar på Edströmska gymnasiet i Västerås. Foto: Lasse Fredriksson