Marianne Kurtson prisas för föredömligt företagande
På torsdagskvällen, den 8 november, prisades åkeriföretagaren Marianne Kurtson, vd och koncernchef i Sandberg & Jonssons Åkeri i Östersund, för föredömlig företagargärning då hon tog emot Sven O Perssons hederspris. Prisutdelningen ägde rum på Guldgalan på Frösö Park Arena i Östersund.
På torsdagskvällen, den 8 november, prisades åkeriföretagaren Marianne Kurtson, vd och koncernchef i Sandberg & Jonssons Åkeri i Östersund, för föredömlig företagargärning då hon tog emot Sven O Perssons hederspris. Prisutdelningen ägde rum på Guldgalan på Frösö Park Arena i Östersund.
- Det känns fantastiskt roligt och hedrande att vinna ett så fint pris, säger Marianne Kurtsson till Svensk Åkeritidnings nätupplaga. Det känns även bra eftersom det ger positiv publicitet för åkeribranschen som helhet – det behövs!
Sandberg & Jonsson, med huvudkontor i Östersund, är en koncern som består av 4 bolaget. Åkeriverksamheten i koncernen består till stor del av inrikestransporter för DB Schenker.
Koncernens årsomsättning uppgick 2017 till 195 miljoner kronor med en vinstmarginal på 6,99 procent. Sandberg & Jonsson har cirka 140 medarbetare och ett 90-tal lastbilar.
Kärnan har alltid varit gods- och livsmedelstrafik, i huvudsak utförs uppdragen för DB Schenker från Östersund och Sundsvall till södra Sverige. Lokal- och kretsdistribution av styckegods och kyl- och frysvaror samt anläggningsfordon ingår också i dagens uppdrag.
Huvudkontoret finns sedan 1966 på Fagerbacken i Östersund. Utöver kontor har koncernen även egen verkstad och tvätthall för såväl egna fordon som externa kunder.
Utöver Östersund bedriver Sandberg & Jonsson verksamhet även i Sundsvall, Sveg, Hudiksvall, Örebro, Västerås, Stockholm, Linköping, Helsingborg och Malmö.
Sandberg & Jonsson ägs gemensamt av syskonen Marianne Kurtsson, Sven-Olof Kurtsson och Jan Jonsson.
Fakta om Sven O Perssons hederspris för föredömlig företagargärning
Sven O Persson föddes år 1900 i Östersund. Med företagande i blodet blev den unge Sven snabbt framgångsrik i hästaffärer. Vid sidan om hästarna gjorde han på 1920-talet sina första affärer i framtidsbranscherna bilar och skog. Den avgörande händelsen för det som skulle bli Persson Invest vara att Sven och brodern Gustaf Persson övertog försäljningen av Volvo i Östersund och startade Bilbolaget 1932.
Inte förrän i början av 1950-talet sålde Bilbolaget fler bilar än hästar. Hästhandeln gav bröderna Persson goda nätverk och bra kontakter som hade stort värde även i affärer med bil och skog.
1955 gick bröderna Persson skilda vägar och Sven tog ensam vidare bilhandeln i Östersund som såg ett antal blomstrande år. Överskottet från bilhandeln återfördes till verksamheten i form av nya investeringar. Först fler Volvo-agenturer, sedan Bonäshamns sågverk, två fabriker för spånskivetillverkning och mycket mer.
Sven O Persson hade under sin tid en otrolig popularitet. Umgänget med Sven var enkelt och hans handslag var en garanti för hederliga affärsuppgörelser. Han hade stort engagemang för att stärka industrin och företagsamheten i Jämtlands län.
När Sven O Persson fyllde 85 år bildades en stiftelse genom att framförallt näringslivet, men också statliga och kommunala institutioner och olika privata organisationer tillsköt kapital.
Stiftelsen har till ändamål att belöna en person, som utfört en föredömlig företagargärning i länet, och att ge lovande företagarämnen tillfälle till utbildning för utveckling eller ledning av näringsverksamhet. I den andan delas Sven O Perssons pris för föredömlig företagargärning ut på Guldgalan i Östersund.