Mer pengar frigörs i Klimatklivet

Publicerad

Regeringen vill höja bemyndiganderamen för Klimatklivet som en del i den vårändringsbudget som presenteras i sin helhet nästa vecka. Förslaget öppnar för att mer stöd kan betalas ut till bland annat åkerier som satsar på hållbara fordon och laddinfrastruktur.

I höstas meddelade regeringen att man drar in vinterns planerade ansökningsomgång till Klimatklivet då ansökningarna som hittills kommit om och behandlats slagit i taken för den så kallade bemyndiganderamen som anger hur mycket pengar som samtidigt får vara uppbundet i beslutat stöd. Detta innebar alltså att företag och andra aktörer som planerat att söka stöd under vintern inte kunnat göra det utan varit hänvisade till en ny ansökningsomgång efter sommaren.

Nu föreslår alltså regeringen att Klimatklivets bemyndiganderam ökar från 4,6 till 6,5 miljarder kronor, vilket därmed möjliggör att Naturvårdsverket fattar nya beslut om stöd till fleråriga projekt. Regeringen eller Naturvårdsverket har dock inte informerat om någon ny tidigarelagd ansökningsomgång, vilket innebär att det fortfarande är september som gäller för den som vill söka nya medel. Regeringen har inte heller angett vilka år den höjda bemyndiganderamen avser, men det rör antagligen åren 2026–2030 då bemyndiganderamen för 2025–2028 redan ligger på 6,5 miljarder, men 4,6 miljarder för 2026–2030.

De flesta projekt inom Klimatklivet är fleråriga och alla investeringar görs inte i år. Därför föreslår regeringen också att 2,2 miljarder kronor från Klimatklivet till Industriklivet. På så sätt ökas, enligt regeringen, möjligheten att pengarna kommer till användning för vad de är tänkta till – att påskynda klimatomställningen.

Energimyndigheten som genomför utlysningar och fattar beslut om vilka projekt som ska beviljas medel från Industriklivet och Naturvårdsverket beslutar om stöd inom ramen för Klimatklivet.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Flera branschorganisationer har tidigare uppmanat regeringen att höja bemyndighanderamen.