Minister på prao hos Renova

Publicerad fre, 03/31/2023 - 10:06

Vid ett besök i Göteborg under onsdagen åkte arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson med i en av Renovas sopbilar. Körningen blandades med diskussioner om språk, utanförskap, integration och lokala jobbspår. 

I Renovas, Göteborgs stads och Arbetsförmedlingens initiativ ”Jobbspår” skräddarsys utbildning, yrkessvenska och C-körkort med yrkeskompetensbevis, praktik och branschvalidering för deltagare som tidigare aldrig haft ett jobb i Sverige. Idag har elva personer från tidigare programomgångar tillsvidareanställning i Renovakoncernen.

– Vi vet att de lokala jobbspåren fungerar och vi är stolta över att vi är med och bidrar till en positiv samhällsutveckling. För oss är det en viktig del av vår kompetensförsörjning, säger Renovas vd Anders Åström.

Johan Pehrson, som var på besök i Göteborg som en del i sin praoturné över landet, fick åka med tidigare kommunstyrelseordföranden Ann-Sofie Hermansson som numera arbetar med sophämtning på Renova. Enligt ministerns eget Facebookkonto uppskattade han arbetsmomentet med att tömma soptunnorna och de goda diskussionerna om arbetsmiljö och integration.

Renova driver sedan fyra år tillbaka också ett språklyftsprojekt för medarbetare som behöver utveckla förmågan att förstå, tala, skriva och läsa svenska.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson hänger på Ann-Sofie Hermansson under ett arbetspass. Till höger Renovas vd Anders Åström.