Mjuka värden viktigt för blivande förare

Publicerad

Vad söker framtidens yrkesförare hos sin arbetsgivare? I en ny undersökning från Tya rankar fast anställning, att arbetsgivaren har gott rykte, bra introduktion och en inkluderande miljö högre än exempelvis moderna fordon och verktyg.

För att ta reda på vad landets blivande lastbilsförare förväntar sig av branschen har Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (Tya) genomfört en enkät som drygt 1 000 avgångselever på Transportprogrammet svarat på.

– Vi ville undersöka vad unga i dag uppfattar som attraktivt på arbetsmarknaden. Det finns många teorier kring vad unga vill ha men vi ville veta vad de själva anser, säger Lena Törnstrand, projektledare på Tya.

På frågan om vad som är viktigt vid val av framtida arbetsgivare kommer "inkludering”, ”seriositet” och "gott rykte" långt före "moderna fordon och maskiner" som tidigare lockat många teknikintresserade till branschen. Dagens unga vill också ha trygghet.

– De är uppvuxna i osäkra tider och det speglar sig i svaren. 88 procent anser att det är viktigt med fast anställning och hela 81 procent säger att de redan bestämt sig för att stanna i yrket. Det här är goda nyheter. Utmaningen för företagen blir att ta hand om det här stora intresset och erbjuda det som ungdomarna tycker är viktigt vid val av arbetsgivare.

Hela 88 procent tycker att det är viktigt med en bra introduktion vid nyanställning, medan endast 33 procent av eleverna upplever att branschen tillhandahåller det. 78 procent vill att alla ska behandlas lika, men bara 27 procent uppfattar branschen som inkluderande. Det här är viktiga signaler, anser Lena Törnstrand.

– Det unika med den här enkäten är ju att den ger detaljerad information om vad transportbranschen behöver bli bättre på för att attrahera unga lastbilsförare. Och är ditt företag redan bra på introduktion – berätta det när det är dags att rekrytera!

Även skolorna får bra betyg i undersökningen. 89 procent tycker att utbildningen på Fordons- och transportprogrammet är bra, och 83 procent tror att den leder till ett yrke de vill hålla på med länge. 

– Vi vet ju att det är en bra utbildning, men blev ändå förvånade över hur oerhört nöjda eleverna är. Det tycker vi fler unga borde få ta del av när de står inför sitt gymnasieval, säger Lena Törnstrand.

Tya konstaterar att lastbilsförare i dag är ett drömjobb även för många tjejer, och att intresset för att bli egenföretagare är stort bland både tjejer och killar (Ungdomsfokus 2023).

Så tycker transporteleverna
87 % upplever att utbildningen ger rätt kunskap för att kunna arbeta i transportbranschen.
83 % tycker att utbildningen är inkluderande och behandlar alla lika oavsett kön, bakgrund eller sexuell läggning.
67 % säger att de valde utbildningen för de goda chanserna att få jobb efter examen.
88 % värderar en fast anställning högt vid val av arbetsgivare.
87 % tycker det är viktigt att företaget har gott rykte.
67 % tycker det är viktigt att företaget har moderna fordon, maskiner och verktyg.
80 % upplever att intresset för transportbranschen ökat efter praktiken (APL) på ett företag.
61 % planerar att söka jobb efter avslutad utbildning.
17 % har redan fått jobb inom transportbranschen.

Om undersökningen
- Enkäten gick ut till avgångselever på Fordons- och transportprogrammet med inriktning transport.
- Syftet var att undersöka elevernas syn på sitt yrkesval, på de erfarenheter de hittills skaffat sig under utbildningen, på branschen och ställa det mot de förväntningar de har på framtiden.
- Enkäten besvarades av strax över 1 000 elever med en fördelning av 40 procent tjejer och 60 procent killar, och en representation från 73 skolor.
- Tya har samarbetat med undersökningsföretaget Origo Group.

Trygghetsfaktorer är viktigt för blivande lastbilsförare, ett yrke som lockat allt fler tjejer de senaste åren. Foto: Sara Arnald