”Mobilitetshotell” öppnar i Nordstan

Publicerad fre, 05/31/2024 - 09:57

Snart öppnar Sveriges första mobilitetshotell i Nordstan i Göteborg. Syftet med ”hotellet” är att underlätta tysta och utsläppsfria transporter av gods och människor i innerstaden.

Ett flertal företag håller på att flytta ihop i markplan på Nordstans p-hus. Två av dem ska tillsammans öppna en butik vid affärscentrumets västra entré från Spannmålsgatan. 

Tillsammans erbjuder företagen tjänster som kan göra vardagen mer hållbar och smidig för den som rör sig i Göteborgs innerstad. Det kan handla om kunder som vill ha paket hemkörda kvickt och miljövänligt, hantverkare som i p-huset vill byta från skåpbil till mindre, smidigare fordon och alla som vill cykla eller utnyttja lätta elfordon.

– Göteborg är pionjär i Sverige, och möjligen i hela Europa, med denna satsning på samverkan kring flöden av gods och människor, där utveckling, risker och framgångar delas mellan alla parter. Här växlar vi upp med EU-finansiering för att nå långsiktig effekt, säger Suzanne Green, projektledare, stadsmiljöförvaltningen Göteborgs Stad.

Mobilitetshotellet är direkt kopplat till Nordstans underjordiska lastgata för större fordon. Det möjliggör effektiv omlastning för distribution av gods via cykel och lätta elfordon i centrala Göteborg.

– Mobilitetshotellets servicetjänster kommer bli en stor tillgång för alla våra hyresgäster, men också för andra aktörer i innerstaden, säger Helena Lindqvist, vd för Nordstan.

Företaget Gociklo erbjuder elmopeder och snabba batteribyten, cykeltransportföretaget Pling finns också där och grossisten Ahlsells har ett obemannat mikrolager för hantverkare. Dessutom finns ett antal transportcyklar som Göteborgs stad lånar ut till hantverks- och serviceföretag.

– Jag är övertygad om att nya roller, värdekedjor och affärsmodeller kommer växa fram här. Precis det vi behöver se för att den gröna omställningen ska accelerera, säger Anastazia Kronberg, processledare på Business Region Göteborg.

Cykeltransportföretaget Pling är en av aktörerna som kommer att hålla till i det nya mobilitetshotellet i Nordstan.