Northvolt bygger ny jättefabrik i Kanada

Publicerad tors, 09/28/2023 - 13:31

Kanadensiska Montreal blir nästa etableringsplats för den svenska batteritillverkaren Northvolt. Totalt handlar det om en investering på omkring 100 miljarder kronor där företagets befintliga anläggning i Skellefteå står som förebild.

Den jättelika fabriken får namnet Northvolt Six och kommer i sitt första skede ha en årlig produktion av batterier med en kapacitet på 30 GWh. Anläggningen byggs som en kopia av den befintliga anläggningen i Skellefteå vilket bland annat innebär en särskild del för återvinning och full cirkularitet.

Byggnationen ska komma igång i slutet av 2023 och driftsättas under 2026 med upp till 3 000 anställda. En stor del av finansieringen kommer från den kanadensiska staten och delstaten Quebec. Platsen har valts bland utifrån faktorer som bland annat tillgången på fossilfri el, råvaror och kompetens. I ett andra steg ska fabriken utökas för att nå en fördubblad produktion och den totala investeringen beräknas då landa på omkring 100 miljarder kronor, enligt SVD.se.

Northvolt uppger att bolaget i dagsläget har säkrat order på omkring 600 miljarder kronor från sina kunder och delägare, däribland Scania, Volkswagen, Volvo Cars och BMW.

Skiss på den nya anläggningen som ska byggas utanför Montreal. Illustration: Northvolt