Northvolt lanserar revolutionerande batteri

Publicerad fre, 11/24/2023 - 13:23

Batteritillverkaren Northvolt uppger att man tagit fram ett nytt batteri för energilagring. Det unika är batteriets energitäthet i kombination med att det tillverkas helt utan kritiska metaller.

En stor utmaning i elektrifieringen av världen är behovet av dyra och ändliga metaller, råvaror som på vissa håll bryts utan respekt för säkerhet och mänskliga rättigheter. Att minska behovet av dessa metaller är därför en av industrins allra viktigaste uppgifter. Nu har den svenska batteritillverkaren Northvolt gått ut med att man tagit fram ett nytt natriumjonbatteri som är fritt från dessa dyra så kallade konfliktmetaller (främst litium, kobolt, nickel och mangan).

Det nya batteriet, som utvecklats i Västerås och Uppsala, är både miljövänligare, billigare att tillverka och säkrare än motsvarande litiumbaserade batterier. Batteriet är i första hand anpassat för energilagring då det inte kan lagra riktigt lika mycket energi som de bästa metallbaserade batterierna. Bolaget är dock hoppfullt om att tekniken ska kunna utvecklas ytterligare så att batteritypen även ska kunna användas i fordon i framtiden. Redan i detta skede klarar batteriet av att lagra dubbelt så mycket energi som andra natriumjonbatterier på marknaden, enligt Northvolt.

– Kombinationen av termisk kapacitet, kostnad och hållbarhetsaspekten gör oss mycket optimistiska om teknikens möjligheter, säger vd Peter Carlsson enligt nyhetssajten dagensps.se.

Han pekar också på potentialen att använda batteriet för energilagring i varma delar av världen såsom Mellanöstern, Afrika och Indien, då det inte bara är billigare utan också uppges klara av värme bättre än litiumbatterier.

Till DN.se uppger Northvolts kommunikationschef Anders Thor att den nya batteritypen ska börja tillverkas i större kommersiell skala före decenniets slut. Testproduktionen ska dock komma i gång betydligt tidigare med målet att de första kunderna ska få sina batterier under nästa år.

Northvolt Labs i Västerås är en av två platser där det nya batteriet utvecklats. Foto: Northvolt