Ny laddstation invigdes i Sollentuna

Publicerad tors, 03/21/2024 - 14:10

Volvo Truck Center i Sollentuna har blivit med laddare. Det var under tisdagen som ett drygt 50-tal gäster och medarbetare fick vara med när klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tillsammans med representanter från Volvo Lastvagnar, Skellefteå Kraft och OKQ8 klippte bandet framför de två nya publika laddarna.

Volvo Truck Center, och därmed den nya laddstationen, ligger på Knistavägen strax intill E4. Romina Pourmokhtari höll ett kort invigningstal där hon fokuserade på tillgängligheten för el och laddning och hur viktigt det är för att eldrivna fordon ska vara attraktiva.

– Varje laddstolpe är ett viktigt steg för vår elektrifiering av transportsektorn, konstaterade hon.

Hon lyfte också upp de olika investeringsstöd som regeringen tagit fram för omställning och elektrifiering, men också vikten av att ha tillräckligt med fossilfri el och ett tillräckligt nät med laddstationer över landet.

Volvo Lastvagnars Sverige-vd Stefan Strand, som tillsammans med ministern och vd:arna på Skellefteå Kraft och OKQ8 klippte banden och höll varsitt kort anförande pekade på hur viktigt det är att göra den här typen av satsningar ihop med andra aktörer, och att det för Volvo inte bara handlar om att sälja lastbilar.

– Det är så otroligt viktigt att också kunna kommersiellt ladda fordon. Att bli så effektiva att våra transporter faktiskt fungerar ihop i ett ordinarie flöde med trafik där man kan ta sina vilotider och där man kan ladda samtidigt, var budskapet till Svensk Åkeritidning strax efter invigningen.

Samarbetet omfattar 41 stationer för tunga fordon över landet. Enligt den ursprungliga planen skulle alla ha varit färdiga före årsskiftet, men på grund av vissa hinder, bland annat komponentbrist, så är åtta av dessa klara. Många fler är dock under uppbyggnad och man beräknar nu att 29 kommer att vara klara senast i december.

– För att göra den här omställningen möjlig måste vi växla upp och få storskalighet i etableringen av laddinfrastruktur för tunga fordon. Nyckeln till storskalig utrullning är en offensiv och proaktiv utbyggnad av vår infrastruktur och våra elnät. Redan nu är effekt ofta en begränsning för hur snabbt vi ska lyckas med den här omställningen. Det enda sättet att lyckas tillräckligt snabbt är att vi gör saker tillsammans, slog Stefan Strand fast.

Laddarna har en kontinuerlig effekt på 350 kW. Den som vill ladda kan exempelvis använda appen Truck Charging och Volvo Connect, men det är också möjligt att använda vanligt betalkort.

Från vänster, bandklipparna Joachim Nordin (vd Skellefteå Kraft), Karin Eriksson (vd OKQ8), Romina Pourmokhtari (klimat- och miljöminister) samt Stefan Strand (vd Volvo Lastvagnar Sverige). Foto: Mats Hellström