Ny tankstation med egenproducerad vätgas

Publicerad tors, 06/01/2023 - 09:16

I augusti invigs Sveriges första publika vätgastankstation för tankning av både tunga fordon och personbilar med vätgas producerad med el från ett eget vindkraftverk. Platsen är Älghult i Småland.

Det är energisystemutvecklaren Metacon som har byggt den nya vätgastankstation, på uppdrag av Uppvidinge Vätgas AB och med stöd från Klimatklivet. Stationen är den första i Sverige som får sin vätgas producerad med el från ett närbeläget vindkraftverk och som har integrerad vätgasproduktion för tankning med både 350 och 700 bars tryck (för tunga fordon resp. personbilar). Anläggningen har en kapacitet att producera 200 kilo ren vätgas per dygn och anläggningen har designats så att det är möjligt att bygg ut den i framtiden.

Projektet visar att det är möjligt att ställa om den svenska drivmedelsförsörjningen från importerat fossilt fordonsbränsle till lokalt producerad grön vätgas, utan att belasta det svenska elsystemet. Vätgas erbjuder samma tankprincip som bensin och diesel och tankningen går lika snabbt.

Den officiella invigningen av vätgastankstationen i Älghult sker torsdagen den 31 augusti.