Nya krav på dubbfria däck

Publicerad

Från och med den 1 december i år måste dubbfria vinterdäck till lätta fordon vara märkta med ”alptopp/snöflinga”. Regeln gäller även för framaxlar och drivaxlar på tunga fordon.

Mellan den 1 december och 31 mars ska alla bilar i Sverige vara försedda med vinterdäck om det råder vinterväglag. Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria. Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober till 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får dubbdäck användas även annan tid.

Om du kör med dubbfria däck är det i år extra viktigt att kontrollera om de verkligen uppfyller kraven. Kör du på äldre däck som saknar symbolen ”alptopp/snöflinga” är det dags att byta däck.

För att ett dubbfritt vinterdäck på bilar och släpvagnar till bilar med en totalvikt av högst 3 500 kilo även fortsättningsvis ska räknas som vinterdäck, så ska det vara märkt med symbolen ”alptopp/snöflinga” – ett berg med tre toppar och snöflinga. Symbolen kan även i vissa sammanhang benämnas 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake).

På släpvagnar med en totalvikt upp till 3 500 kilo räknas dubbfria däck med M+S- M:S, M&S, M-S MS eller texten ”Mud and snow” som vinterdäck om de är särskilt framtagna för vinterkörning. Regeln gäller fram till och med 30 november 2028.

Om bilen har dubbdäck så måste även släpets däck vara dubbade.

För tunga fordon över 3 500 kilo räknas däck märkta med symbolen ”alptopp/snöflinga”, POR samt dubbdäck alltid som vinterdäck. För framaxlar och drivaxlar på tunga fordon räknas enbart dubbfria vinterdäck märkta med symbolen ”alptopp/snöflinga” som vinterdäck. För dessa axlar räknas inte märkningen M+S i dess olika former som vinterdäck från och med 1 december 2024. För övriga axlar och släp på tunga fordon räknas även däck märkta M+S i dess olika former som vinterdäck.

Dubbdäck är alltid vinterdäck. Har du däremot dubbfria vinterdäck måste du vara noga med märkningen. Foto: Istockphoto.com