Nya krav på vinterdäck för A-traktorer

Publicerad tors, 09/28/2023 - 11:44

Regeringen har fattat beslut om en ändring i trafikförordningen som innebär att A-traktorer kommer att omfattas av samma krav på vinterdäck som personbilar. Ändringen börjar gälla första december 2023.

– Regeringen fortsätter att skärpa reglerna för A-traktorer samtidigt som vi värnar A-traktorn i Sverige och EU, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

De nya reglerna innebär att en A-traktor vid färd på väg ska vara försedd med vinterdäck eller likvärdig utrustning 1 december–31 mars när vinterväglag råder. 

Den 31 augusti 2023 började en rad andra nya regler att gälla för A-traktorer. Reglerna innebär att passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare, det får sitta endast en passagerare per sådan plats, den som färdas i en A-traktor ska använda bälte och högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen.

Bakgrund
Transportstyrelsen redovisade i november 2022 ett regeringsuppdrag att utreda reglerna för A-traktorer. Transportstyrelsen föreslog i sin redovisning flera regeländringar, som regeringen gått vidare med.