Över 100 kilo narkotika bakom avsågade lastpallar i trailer

Publicerad fre, 11/18/2022 - 09:20

Tullen hittade vid en kontroll i Norra hamnen i Malmö i somras nästan 120 kilo narkotika som gömts i väskor bakom avsågade lastpallar i en lastbil. Nu har föraren åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det var på morgonen den 19 juni som tullinspektörerna fattade misstanke mot en dragbil med trailer i Norra hamnen i Malmö. Föraren uppträdde märkligt och inspektörerna bestämde sig för att göra en närmare kontroll av ekipaget. Bakom avsågade lastpallar i sidolådorna på trailern hittade de väskor, påsar och lådor med narkotiska preparat till ett beräknat värde i missbrukarledet på drygt 38 miljoner kronor. Totalt rörde det sig om nästan 20 kilo kokain, drygt 93 kilo amfetamin och 5 kilo ketamin.

– Det kan tyckas lite märkligt att man smugglar narkotika på det här sättet, men sidolådorna är lättåtkomliga från utsidan. Då kan chauffören hävda sin oskuld och att någon annan måste ha lagt dit den olagliga lasten, säger Erik Friberg, enhetschef på Tullkriminalen Syd.

Dragbilen och trailern ägs av ett företag i Slovenien och chauffören kommer från ett land på Balkan. Lasten bestod av metallrör som skulle transporteras till ett svenskt företag. Chauffören hävdar i förhör att han inte kände till att det fanns narkotika i sidolådorna på trailern, men det tror inte tullkriminalens utredare på. Tullverket skriver att mannen har lämnat motstridiga uppgifter och hans körschema bedömts som märkligt.

På onsdagen åtalades föraren för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Narkotikan var gömd bakom avsågade pallar i lastbilens sidolådor. Foto: Tullverket